Maleni i jeftini roboti kroz strojno učenje i simulacije naučili igrati nogomet

Stručnjaci za strojno učenje i umjetnu inteligenciju, okupljeni u “nogometnom” OP3 Soccer Teamu, pod krovom tvrtke DeepMind, predstavili su projekt naprednih malenih dvonožnih robota sposobnih igrati nogomet “jedan na jedan”. Kao platforma koristi se prilično jeftini i hardverski nekomplicirani maleni humanoidni robot serije Robotis OP3, kod kojeg je za pokrete zaslužno tek 20 pomičnih zglobova.

RoboMessi protiv RoboRonalda

Autori ovog projekta najprije su “istrenirali” robotski sustav u izoliranom okruženju pomoću tehnologije Deep Reinforcement Learning i računalne simulacije. Na taj su način roboti stekli vještine poput brzog osvajanja lopte, hodanja, okretanja ili šutanja lopte prema golu. Potom su te vještine kombinirane kako bi ih roboti mogli izvoditi u kombinaciji, nakon čega bi mogli početi svladavati i strateško razmišljanje – napredno razumjeti “igru”, planirati svoje pokrete i pozicioniranje, blokirati protivničke udarce prema golu i slično.

U treningu se koriste i vanjske “smetnje”, pa su se roboti morali snalaziti u situacijama kada su pogurnuti, ometani u svojim zadacima ili čak srušeni na pod. Algoritmi su bili optimizirani za postizanje pogodaka, ali su s treningom povećali svoju brzinu trčanja za 156%, ustajali su s tla 63% brže, te su imali 24% jači udarac od početnog.

Roboti su u stvarnim uvjetima počeli kombinirati sve svoje vještine kako bi ostvarili svoje strateške ciljeve u igri. Možemo ih vidjeti, dakle, kako šutiraju slobodne udarce, driblaju, štite loptu, zauzimaju obrambene pozicije te u konačnici kombiniraju sve naučeno kako bi postigao pogodak.

Na temelju ovog projekta nastao je i znanstveni radali i ono zanimljivije – video snimke “utakmica” ovih simpatičnih i prilično vještih humanoidnih robota nogometaša.

Više o temiIzvor:Bug.hr