U HDZ-u SE KUJE NAJVAŽNIJI PLAN DO SADA! Plenkoviću je to iznimno značajno: Sve je već osmišljeno

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Autor: Iva Međugorac

Iako premijer Andrej Plenković ne otvara temu izbora, i od nje bježi kao vrag od tamjana, čini se da su upravo parlamentarni izbori i osvajanje novog mandata jedna od najvrućih i najaktualnijih tema u vladajućim redovima, u kojima su pripreme za izbore već na veliko krenule. Može se primijetiti iz premijerove retorike i njegovih proputovanja po zemlji, a može se zaključiti i iz sile obećanja koja se svakako malo od premijera putem medija slijevaju pred građane. Koliko god se činilo i nakon posljednjih izbora za Gradsko vijeće u Varaždinu da je situacija u HDZ-u nezavidna i kompleksna, tako se HDZ-ovci pozivaju na ankete i tvrde da su najstabilnija politička opcija u državi, napominjući kako je to izvrstan uvod u parlamentarne izbore.e za koje u vladajućim redovima strategija već ima velike razmjere.

HDZ nastavlja po starom i nakon izbora

Da u HDZ-u ima razloga za optimizaciju može se zaključiti iz posljednjeg Crobarometra za travanj, koji je pokazao da ni inflacija, ni rast cijena, ni afere nisu utjecale na rejting HDZ-a, u kojem tvrde da je Andrej Plenković već premijer, bez bez obzira na potencijal sumnjive koalicije da bude korak bliže formiranju sljedeće vlade, tj one slične postojećoj, u kojoj bi se opet naše nacionalne manjine predvođene šefom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

Ono što kod djela članova vladajuće stranke izaziva ovakav optimizam jet to što u posljednja tri mjeseca HDZ bilježi trend rasta pri čemu se smanjuje broj neodlučnih birača. Zanimljiv je podatak i taj da rejting postepeno i blago raste i SDP-u, koji je usprotivio tome još uvijek daleko između 15 posto, jer se na posljednjim anketama ponovno pokazuju i Most i Možemo koji su se po svemu sudeći počeli vraćati što bez obzira na HDZ-ove prognoze, ukazuje na burno političko razdoblje u kojem bi političku vodu mogao zamutiti i Zoran Milanović. kao najpopularniji političar u državi.

Brige oko Penave i Petrova

Treba u svemu tome spomenuti i to da je Crobarometar potvrdio kako HDZ uživa potporu od 30,9 posto koja evidentno ne pada, niti će tako skoro padati. Iako HDZ ima stabilan i najbolji rejting u zemlji nije nevažno spomenuti i to da se u SDP počeo vraćati optimizam radi toga što i njima rejting treći mjesec za redom raste, doduše sitnim, ali po ovu stranku iznimno bitnim koracima. Inače je podrška SDP-u n 13,6 posto.

Ono što HDZ-ovce u predizbornim križaljkama ipak zabrinjava jest to što je još uvijek na anketama najpozitivniji političar Milanović, nakon kojeg slijede zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ali i Božo Petrov te Ivan Penava što za vladajuće ipak signalizira da nisu u cijelosti trebali i smjeli zanemariti desno krilo svoje stranke kao što je to sada slučaj.

Pritom, koliko je god HDZ bio stabilan, zabrinjava i činjenica da je Plenković već mjesecima na listi najnegativnijih političara. tik uz Milorada Pupovca s kojim HDZ po svemu sudeći planira u koaliciji i nakon idućih parlamentarnih izbora do kojih je premijeru Plenkoviću neizmjerno stalo jer planira osvojiti treći uzastopni mandat koji ujedno za njega predstavlja preduvjet za nastavak političke karijere lako moguće iu Bruxellesu, na što u dijelu HDZ-a ne gledaju s oduševljenjem, baš kao što desno krilo stranke već počinje negodovati zbog najave o nastavku suradnje s manjinama, posebno zbog koalicije sa SDSS-om kojeg dobar dio članova stranke nikada do kraja nije prihvatio kao svog političkog saveznika.

Za razliku od onih koje Pupovca teško prihvaćaju, premijer Plenković s njim iznimno lagano pronalazi zajednički jezik te mu i jest u cilju da ga dugoročno zadrži kao saveznika jer na taj način i sebi, io svojoj Vladi u Europu šalje sliku političkog predstavnika koji prihvaća manjine, što Plenkoviću definitivno ide u prilog kod stvaranja njegove europske slike.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr