Selak Bagarić o pucnjavi u školi: 'Toleriramo niz oblika nasilja koja djeci šalje krivu poruku'

HOROR U BEOGRADU

Foto: Otvoreno/HRT

Nakon pucnjave koja se dogodila u Osnovnoj školi Vladimir Ribnikar u Beogradu, u kojoj je ubijeno osmero djece, stručnjaci tvrde da postoje učinkovita rješenja za planiranje sličnih događaja u školama.

Ne možemo prepustiti djecu da se sama odgajaju. Djeci treba vodstvo, odrasli na koje će se osloniti. Djeca vide da se mnogi zločini ne sankcioniraju, da u javnom prostoru ima puno govora mržnje koji se ne sankcionira, postali smo tolerantni na niz oblika nasilja koja djeci šalje krivu poruku, istaknula je psihologinja Ella Selak Bagarić u emisiji Otvorenonaglasivši da je važno s djecom razgovarati o tragediji koja se dogodila u Beogradu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Učenik (13) je u Beogradu ušao naoružan u Osnovnu školu Vladimira Ribnikara i počeo pucati. Ubio je osmero djece i čuvara. Ubojica još nije napunio 14 godina i zbog toga, prema srpskom zakonu, nije kazneno odgovoran.

– U našoj državi i državama u okruženju kaznena odgovornost je s 14 godina. Ispod 14 godina države smatraju da se radi o djetetu koje ne može razumjeti postupke i posljedice i neće odgovarati na kaznenom sudu – kazala je predsjednica Udruge obiteljskih sudacaLana Peto Kujundžić istaknuvši da se zalaže da nam ne padne na pamet da smanjimo kaznenu odgovornost.

Dodaje da se djeca u Velikoj Britaniji smatraju kazneno odgovornima s 10 godina, u skandinavskim zemljama s 15 godina, a većina zemalja Europske Unije s 14 godina.

– Stručnjaci UN-a predložili su da ne ide ispod 14 godina, te da se razmišlja da se podignete ta dobna granica kako se s tom djecom, kad naprave nešto loše, ne bave pravosuđem i sud već socijala, obitelj, škola koja treba izvesti na pravi put. Dijete nije rođeno kao kriminalac niti će se ponašati samo zato da bi nekom greškom bio. Najčešća kaznena djela koja djeca čine su imovinsko kaznena djela i to čine kako bi zadovoljili svoje vršnjake – istaknuo je Peto Kujundžić.

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Ravnateljstva policijeAnita Matijevićsložila se da ne treba snižavati dobnu granicu za kaznenu odgovornost.

– Kao država nemamo adekvatan odgovor. Postoji prostor da nađemo učinkovitija rješenja, rekla je, te dodala da nam treba snažniji i sustavniji rad s djecom. Prošle godine broj kaznenih djela porastao je za 18 posto, a broj počinitelja za čak 30 posto – dodao je Matijević.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr