Hoće li rastući rizici od recesije Fed natjerati da počne rezati kamate

Središnja banka svih središnjih banaka – američka Federalne Rezerve,podigla je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova na razinu od 5,00-5,25 posto, što je najviša razina još od 2007. godine, piše Hrvoje Stojić u Hup anlizi. Ova ključna kamata je podignuta unatoč povišenoj neizvjesnosti na financijskim tržištima uslijed daljnje nestabilnosti u segmentu regionalnih banaka.

Iako ne isključuje daljnje ‘stezanje’, Fed je sada skloni ‘pauzirati’ sa kamatama i procijeniti efekte dosadašnjeg kumulativnog stezanja od 500 baznih bodova, što se budi uspomene na lipanj 2006. kad se Fed također zaustavio na razini od 5,25 posto te ‘pauzirao’ ‘ sljedećih 15 mjeseci. U službenoj komunikaciji Fed napokon ističe da pogoršani uvjeti financiranja mogu negativno utjecati na tržište rada te opću ekonomsku aktivnost. Eskalacija problema u bankarskom sektoru mogla bi voditi pretjeranom stezanju uvjeta financiranja, što bi bilo ekvivalentno daljnjem podizanju kamatnih stopa. S obzirom na to da ubrzano usporavanje rasta plaća sve spomenuto implicira i na nižu inflaciju, Fed je očito pri kraju ciklusa podizanja kamata, a uskoro bi mogao zaustaviti program smanjenja svoje bilance.

Sve oči su međutim usmjerene u daljnji razvoj aktualne bankarske krize pri čemu snažna inverzija novčane krivulje pospješuje odljev depozita te gubitke na obveznicama. Inverzija novčane krivulje je situacija u kojoj kratkoročne kamate neko vrijeme premašuju dugoročne te obično pouzdano predskazuje nadolazeću recesiju.

Iako Fed planira zadržati kamate na postojećim razinama dok se inflacija ne približi ciljanoj razini od 2 posto, daljnji dio depozita može se pokazati kobnim po financijsku stabilnost dok god Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC) ne poraste u osiguranju depozita viših od 250 tisuća dolara .

U tom slučaju, financijska tržišta mogla bi prisiliti Fed na izvanredno rezanje kamata u narednim mjesecima

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr