Mali Jure požurio, pa požurila i Hitna: “Riječima se ne mogu opisati. Još ne vjerujem što se dogodilo”

Na putu od Đakova prema Osijeku, u ponedjeljak je u vozilu Hitne pomoći rođen maleni dječak Jure. I on i majka su zdravi i osjećaju se dobro. Ekipa u vozilu – liječnik, vozač i medicinski tehničar – reporteru su Tinu Kovačiću prepričali kako se dogodio ovaj nesvakidašnji porođaj.

GalerijaBeba rođena u vozilu hitne pomoći - 4 Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 3 Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 2 +0Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 1


Trudnicu u 37. tjednu trudnoće vozilom Hitne pomoći iz đakovačke ambulante odlučile su se odvesti u osječku bolnicu na porođaj. Ne, do bolnice nisu stigli.

“Trudovi su bili svaku minutu i pol. Nije bilo puno priče, puno rasprave. Krećemo u transportu nadajući se da će sve uspjeti odviti u bolnicu: ‘Hajde, još malo, još malo. Dišite, smirite se, bit će to dobro, stisnite’ .’ Kad smo vidjeli da se to mora dogoditi u vozilu, vozač ga je zaustavio”, ispričao je medicinski tehničar Ivan Kanišek.

I tada je ekipa sastavljena od liječnika, vozača i medicinskog tehničara obavila nesvakidašnji porođaj u vozilu s opremom koja se u njemu nalazi. ja nisu odahnuli sve dok nisu čuli plač tek rođenog dječaka.

“Majka je bila izrazito hrabra. Borila se kao lavica. I kad je dijete počelo plakati, dali smo joj ga. Jedan prekrasan osjećaj koji ću pamtiti do kraja života”, rekao je Kanisek.

Ovakve situacije izrazito su rijetke, a na vrhu su prioriteta Hitne pomoći.

“To se definira kao intervencija prvog stupnja gdje ekipa unutar jedne minute izlazi na teren”, objasnila je liječnica Josipa Puljić.

Iako se ne susreću često s porođajima na terenu, ekipe Hitne pomoći obučene su i za njih. U Edukacijskom centru Hitne pomoći, tehničari i liječnici na lutkama uče kako obaviti porod u bilo kakvoj situaciji.

“Beba je dobro, beba je super, beba je velika. Medicinska dokumentacija kaže da jest beba teška oko četiri kilograma i da je sve jako, jako dobro prošlo“, rekla je ravnateljica Hitne pomoći Silvana Sabo.

Porođaj u kolima sigurno će ostati u pamćenju i majci koja je ipak stigla do osječke bolnice, gdje se u utorak osjeća dobro.

Riječima ne mogu opisati. Bilo je suza, bilo je smijeha. Majka se zahvaljivala. Ti si u tom šoku, i dalje ne vjeruješ što se to dogodilo, kako si uspio napraviti. Zvali smo čak i oca, on nije mogao vjerovati: ‘Što? Već? Pa kako?’ I on je isto počeo plakati. Baš je bilo prekrasno”, prisjetio se Kanisek.

Jurila je Hitna pomoć, jer je požurio i dječak. Možda je upravo zbog toga i dobio ime – Jure.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr