MOSTAR UKLONIO PLOČE S USTAŠKIM IMENIMA! I oni mijenjaju imena ulica: Nema više Bobana ni Budaka

Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/LB

Vlasti u Mostaru u Bosni i Hercegovini danas su simbolične, na Dan pobjede nad fašizmom u slučaju i Europizapočele s uklanjanjem ploča s nazivima ustaških čelnika te postavljanjem novih, imenovanih po uglednim građanima.

Odluku o tome Gradsko viječe donijelo je još prije deset mjeseci.

Tako će umjesto one s imenom Mile Budakaustaškog ministra iz Vlade NDH, u središtu Mostara biti postavljena ploča s imenom pjesnika Alekse Šantića.

Umjesto Bobana fra Laste, Ujević je zamijenio Vokića i Lorkovića

Na isti način su uklonjene ploče u nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića, koji su također bili ministri u Vladi NDH. Na ta su mjesta postavljene ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevićakoji je s posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi.

Uz ove dvije ulice mijenjaju se ploče iu nekadašnjoj ulici Đure Spuževićakoja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevicedok je u Ulica izviđača Ive Zelenike postavljena ploča s natpisom Tvornica opeke.

Ulica koja je nosila naziv po Rafaelu Bobanujednom od najpoznatijih pripadnika ustaškog pokreta i režima, sada nosi ime fra Ljudevita Laste. Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH Prikazuje Francetićanosit će naziv Humska ulica.

Sarajevo i Banja Luka čekaju

Potkraj rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika te Đure Spuževića.

U ljeto prošle godine Gradsko vijeće Mostara donijelo je odluku o uklanjanju ovih spornih naziva, što su pozdravile administracije SAD-a, EU i Ured visokog međunarodnog predstavnika, uz očekivanje da će i drugi gradovi poput Sarajevo ja Banje Luke.

Ne, tamo do sada nisu donesene odluke o uklanjanju naziva ulica po suradnicima nacista i pripadnicima četničkog pokreta.

Autor:Dnevno.hr/LB

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr