Propali pregovori s Vladom, kreću prosvjedi srpskih poljoprivrednika

Poljoprivrednici traže subvencije od 300 eura po hektaru, bez akcize i PDV-a na dizel, kao i da subvencija po kravi bude 40.000 dinara.

Na jučerašnjem sastanku s premijerkom Srbije Anom Brnabić poljoprivrednici nisu postigli nikakav dogovor, a od danas počinju prosvjedi diljem zemlje. To mnoge nije iznenadilo jer se već od početka vidjelo da su pozicije previše udaljene.

Predsjednik Udruge “Stig” iz Požarevca Nedeljko Savić rekao je da su poljoprivrednici postavili zahtjeve, ali da nijedan od njih nije ispunjen te da su bili primorani na proteste od utorka u 9 sati.

“Iskreno, nisam iznenađen odgovorom Vlade. Da bi se to ispunilo i poljoprivreda krenula naprijed potrebno je mnogo novca. Ne razumijemo vlast, a nadolazećim akcijama pokušat ćemo skrenuti pozornost na nas”, rekao je Savić. Također je istaknuo da će prosvjed biti organiziran kao prosvjed jedna vožnja.

“Oni će stajati uz rub ceste, a nakon toga slijede pojačane mjere. U prvom dijelu prosvjeda nećemo maltretirati građane… Stajat ćemo uz cestu”, rekao je Savić.

Pozvao je sve poljoprivrednike da se pridruže prosvjedu. Poljoprivrednici traže subvencije od 300 eura po hektaru, a da se na dizel ne obračunavaju trošarine i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Poljoprivrednici i stočari očekuju od vlasti da im dostave cijene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje itd., kao na burzama u Budimpešti i Parizu. Imaju i zahtjeve vezane uz premije za mlijeko.

Prošle godine nastojali smo da ukažemo na poremećaje na tržištu, rekao je Savić i dodao da je cijena pšenice od 18 dinara neprihvatljiva jer poljoprivrednici ne mogu da je proizvode po takvoj cijeni.

Traže da se uvedu namijeniti sve mliječne proizvode za sve zemlje EU i CE

Više o temiIzvor:Poslovni.hr