KAO DA SU SVI DOBILI POVIŠICE! Objavljeno koliko iznosi prosječna hrvatska plaća za ožujak: Došlo je do porasta

Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Autorica: Franka Alvarez

Stigle su nove brojke Državnog zavoda za statistiku.

Prema najnovijim podacima, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za zaposlene u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za ožujak 1.130 eura!

Na godišnjoj je razini tako nominalno viša za 11,9, a realno za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema danas objavljenom izvješću, prosječna plaća od 1.130 eura nominalno je viša za 2,2 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na veljaču.

Medijalna plaća 946 eura

Najviša prosječna mjesečna isplata neto plaća isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 2.327 eura, a najniža u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 738 eura. Prema podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 946 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak iznosila je 6,08 eura, što je u odnosu na veljaču niže za 10,7 posto, au odnosu na ožujak lani više za 11,8 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak iznosila je 1,556 eura, što je nominalno više za 2,2 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na veljaču. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 13,5 posto, a realno za 2,5 posto. U ožujku su prosječno bila 182 plaćena sata, što je u odnosu na veljaču rast za 15,2 posto.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr