NIVCIRAJU IH SPUŠTENE ROLETE! Pupovac i SNV prijavili Novu TV za prilog iz Borova: 'Neobjektivno i neprofesionalno'

Foto: Dragutin Savić / CROPIX

Autor: IG

Srpsko narodno vijeće na čelu s Milorad Pupovec ako pišeš Novu TV radi načina izvještavanja o obljetnici ubojstva 12 hrvatskih policajaca u Borovu pa su svoje prigovore uputili na adresu Agencije za elektroničke medije.

Kako se javlja njihovo glasilo Novostiizvještaj Dnevnika Nove TV od 2. svibnja o komemoraciji u Borovu povodom 32. obljetnice masakra 12 hrvatskih policajaca, ocijenjen je kao “neobjektivan i neprofesionalan”.

SNV smatra da je novinarka Marina Bešić Đukarić otvoreno sugerirala kolektivnu odgovornost cijele srpske zajednice za taj zločin. Sporni prilog je, prema tvrdnjama Novosti, navodno poticao nacionalistički narativ koji već godinama krivi srpsku zajednicu na istoku Hrvatske za teške ratne zločine.

Ističe se i da je prilog naglašavao nemogućnost suživota i oprosta, te dodatno raspirivao frustraciju preživjelih i obitelji žrtava, zbog percepcije nedovoljnog procesuiranja zločina. Novinarka se u prilogu navodno izrazila riječima: “teško krenuti dalje…”

Smetaju im rolete

Prilog Nove TV možete pogledati ovdje.

Glasnogovornik SNV-a, Eugen Jakovčić izjavio je da su odgovorni za masakr u Borovom Selu već kažnjeni. Ukazuje na pet optuženih hrvatskih državljana koji su bili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, pri čemu četvorica nisu dostupna hrvatskom pravosuđu. Jedini uhićeni, Milan Marinković, osuđen je 2010. na tri i pol godine zatvora, no kazna mu je smanjena na tri godine te je odmah nakon presude pušten na slobodu.

Tvrdi da je u spornom prilogu ”novinarka Marina Bešić Đukarić otvoreno sugerirala kolektivnu odgovornost cijele srpske zajednice za spomenuti zločin, što je razvidno iz off tvrdnje da je ‘2. svibnja ovo većinsko srpsko selo redovito prazno…’, što nadalje ‘prate kadrovi spuštenih roleta na zatvorenim, vjerojatno srpskim prozorima, što dodatno podupire nacionalistički narativ koji već godinama čitavu jednu zajednicu u istočnoj Hrvatskoj proglašava kolektivno odgovornom za neke od najtežih ratnih zločina’.

Na kraju iz SNV-a kažu u Novostima ”da su najistaknutiji članovi i članice srpske zajednice na istoku Hrvatske iskreno posvećeni obnovi međunarodnog, hrvatsko-srpskog povjerenstva, a svake godine delegacija Srpskog narodnog vijeća, polaže vijence žrtvama na Ovčari i na Dunavu kod Vukovara” .

Nije mu bilo do razgovora

Za komentar smo nazvali i samog Milorada Pupovca, no on nam je kratko poručio da “on ne može komentirati ovaj slučaj” te da “nije na njemu da ga komentira”. Poručio je da pošaljemo upit SNV-u, što smo i učinili. Dodao je i da nije riječ o tužbi, kako su neki mediji pisali, već samo o prijavi.

Osim toga, upit smo poslali i Novoj TV, a njihove ćemo odgovore objaviti čim ih zaprimimo.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr