POBUNA U ŠKOLI GDJE SU UBIJENA DJECA! Više od 150 roditelja potpisalo zahtjev, kreće borba: 'Dobili smo potporu stručnjaka'

Foto:Tom Dubravec/ CROPIX

Autor: IG

Masovno ubojstvo u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar do temelja je potreslo i roditelje i učenike ove škole. U sklopu svoje borbe za pravdu i sigurnost djece, grupa roditelja sada je došla do nove ideje i zahtjeva hitno prekidanje nastave u školi!

U priopćenju koje su danas poslali roditelji su jasno iznijeli svoje stajalište. “Grupa roditelja OŠ Vladislava Ribnikara dala je podršku inicijativi da se odmah obustavi nastava u postojećoj školskoj zgradi.”

Ne mogu dalje…

„Grupa roditelja Osnovne škole Vladislava Ribnikara podržala je inicijativu da se odmah obustavi nastava u postojećoj školskoj zgradi i da se radna školska godina završi do 3. svibnja 2023. godine. godine”, stoji u priopćenju.

“Više od 150 roditelja učenika ove škole zahtijeva da se školska godina završi do 3. svibnja 2023. godine, kao dana kada je tragični događaj nasilno prekinuo normalno školovanje”, navodi se.

“Sve što se događalo u školi nakon 3. svibnja 2023. samo je pokušaj nasilnog uspostavljanja ‘normalnog’ stanja u školi. Krizni plan koji uprava škole nastoji provesti pod svaku cijenu ima za cilj samo prikrivanje posljedica tragičnog događaja”, navode roditelji u priopćenju.

‘Dobili smo potporu eminentnih stručnjaka’

“Roditelji koji podržavaju ovu inicijativu smatraju da je plan nastavka školovanja, koji se provodi od 10. svibnja, štetan za razvoj velikog broja učenika (ako ne i svih), te da je jedini trenutni prekid školovanja. nastave i kraja radne školske godine”, ističu roditelji.

“Za ovakav stav roditelji su dobili potporu eminentnih stručnjaka iz područja neuropsihijatrije i psihoterapije. Školska godina tragično je završila 3. svibnja. Svaki dan nakon toga nije nastavak školske godine, već umjetno glumljenje da se ništa nije dogodilo. Roditelji su dobili podršku eminentnih stručnjaka iz područja neuropsihijatrije i psihoterapije. Školska godina završila je tragično 3. svibnja. Svaki dan nakon toga nije nastavak školske godine, već umjetno glumljenje da se ništa nije dogodilo. U svakom slučaju, školska godina je 3. svibnja 2018. godine, a nakon toga je sve u redu”, kazala je. dogodilo mi se. Djeca su ubijena u našoj školi”, zaključuju roditelji učenika beogradske škole Vladislav Ribnikar.

U priopćenju su priloženi i obrazloženi zahtjevi za prekid nastave koji potpisuje dr. Zoran Djurić, neuropsihijatar i sudski vještak. Njegov zahtjev također prenosimo u cijelosti.

Djeca su traumatizirana

“Zalažem se da djeca iz Ribnikara završe ovu školsku godinu sada, u svibnju 2023. godine.

Razlozi su sljedeći: Masovno ubojstvo desetero vršnjaka i zaštita za njih predstavlja snažan stres. Emocionalna klima druženja, igre, zajedničkog učenja, sigurnosti i povjerenja narušena je ovim zločinom.

Neka su djeca svjedočila zločinu i bila ranjena, neka su preživjela neozlijeđena, neka su bila u smjeni i čula su pucnjeve. Djeca su traumatizirana, jer su direktno svjedočila gubitku života svojih prijatelja, druga su sekundarno traumatizirana, jer su za to saznali odmah od njih“, kaže dr. Đurić.

“Doživjeti ranjavanje u oružanom napadu, svjedočiti smrti dragih prijatelja, saznati da više nisu među živima prijatelji koje ste svakodnevno viđali u školi i na druženjima traumatičan je događaj prvog reda. djeca su se našla u situaciji kakvu nisu mogla zamisliti, potpuno nespremna za susret s okrutnošću zločina. Zato su danas uznemirena, zbunjena, uplašena i tužna”, kaže neuropsihijatrica.

“Uznemireni, jer ne mogu shvatiti razloge ovog strašnog zločina. Zbunjeni, jer gube povjerenje u svoje najbliže, u čije povjerenje i podršku nikada nisu sumnjali. Uplašeni, jer su svjesni da su i sami mogli izgubiti život. Tužni jer su izgubili prijatelje i suborce koje više nikada neće moći sresti”, napisao je u zahtjevu za obustavu nastave.

Sada ne mogu razmišljati o učenju

“Djeca danas loše spavaju i imaju teške snove. Uznemiruje ih svako podsjećanje na zločin. To stanje je posttraumatska reakcija na katastrofalan događaj”, kaže.

„Da bi se ova posttraumatska reakcija smirila i rehabilitirala, potrebno je da djeca ne dođu u školu, na mjesto zločina, jer ih to retraumatizira: izaziva nehotična sjećanja na traumatski događaj (bljesak). leđa), to ih uznemirava. njihovo spavanje i snove, tjera ih na izbjegavanje ponašanja”, rekla je neuropsihijatrica.

“Moraju se kloniti sva mjesta, situacije i sadržaji koji ih na bilo koji način podsjećaju na zločin, čine ih razdražljivima i depresivnima. Zato traumatizirana djeca ne bi trebala ići u školu u kojoj se dogodio zločin”, ističe dr. . Đurić.

“Sada ne mogu razmišljati o učenju. Sada moraju pričati o onome što su doživjeli, zajedno plakati, tugovati i razumjeti ovaj strašni događaj. Mogu vidjeti jedni druge i svoje profesore u drugom prostoru. Razgovarati, slušati objašnjenja, tješiti se. Provesti vrijeme u obitelji, u ljubavi i miru koji im ona pruža”, zaključuje stručnjakinja.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr