TKO SU NAJVEĆI DOBITNICI POREZNE REFORME? Velika većina neće dobiti ništa, malobrojni će novac staviti na štednju: Ekonomist ima važnu poruku za Plenkovića

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/IJ

Nakon što je Vlada u srijedu predstavila novi krug poreznih reformi u sklopu kojeg se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama, javile su se oporbene stranke sa svojim kritikama.

Iz oporbe se moglo čuti kako reforma neće dovesti do povećanja plaća građana, kako to navodi Vlada, već će rezultirati financijskim udarom na jedinice lokalne samouprave i štetom za mirovinski sustav.

“Vlada je odlučila igrati igru ​​’mi ćemo vam povećati plaće, a zli gradonačelnici će vam to oduzeti’”, rekao je SDP-ov. Boris Lalovac istaknuvši kako premijer uvodi kratkoročnu mjeru nauštrb mirovinskog sustava jer mu treba BDP za sljedeću godinu.

“Najveća je nepravda što će dio građana država plaćati mirovine, a drugi dio, iznad 1300 eura, sami će plaćati mirovine”, rekao je SDP-ovac.

Podržavaju porezno rasterećenje

Marija Selak Raspudić iz Mosta kaže da je svakako bolje išta nego ništa, ali da ovo nije nešto i da naši građani neće živjeti bitno bolje.

“Ne može netko tko vas je prvo bacio na koljena i opljačkao naše građane sada biti shvaćen kao njihov spasitelj jer im vraća samo dio novca koji im je ranije uzeo”, kazala je.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) kažu kako podržavaju svako porezno rasterećenje građana i poduzetnika.

“Najavljeno ukidanje prireza u značajnoj mjeri je administrativno pojednostavljenje procesa obračuna plaća, jer su svi prihodi od poreza na dohodak već godinama prihodi lokalnih i regionalnih jedinica, pa ima smisla pojednostaviti njihov obračun”, rekao je. predsjednik HGK Luka Burilović ističući da je odabran dobar trenutak za daljnju decentralizaciju i fiskalnu autonomiju jer novi krug porezne reforme dolazi u razdoblju u kojem država i jedinice lokalne samouprave ostvaruju suficit.

Suficit od 0,4 posto

“Tome u prilog govori i podatak da je Europska komisija u prognozama od 15. svibnja projicirala da će Hrvatska ove godine imati jednu od najboljih proračunskih situacija u europodručju, dok bi prema projekciji Vlade konsolidirani proračun lokalne države 2023. mogla ostvariti suficit od 0, 4 posto BDP-a”, rekao je Burilović koji je dodao i kako HGK pozdravlja i reguliranje poreznog tretmana napojnica, jer se zalagalo Udruženje ugostiteljskih djelatnosti.

“To će pridonijeti podizanju osobnog boniteta radnika u ugostiteljstvu i podizanju atraktivnosti ovih zanimanja u trenutku kada se bilježi izniman deficit radne snage u ovom sektoru”, zaključio je Burilović.

Autor:Dnevno.hr/IJ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr