SRBI SU NAS PRESTIGLI JER DINAMO NIJE MOGAO SAM! Pa dvije lokomotive bolje vuku od jedne, dogodilo se nešto što nismo očekivali

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Autor: Andrija Kačić Karlin

Možemo mi se, s pravom, dičiti uspjesima našeg reprezentativca nogometa. I smijati u brk istočnim susjedima kada je u pitanju međusobno nadmetanje. Jer, doista, hrvatska nogometna reprezentacija za nekoliko kupa bolja je i uspješnija od reprezentacije Srbije. I točka.

Međutim, kada je o klupskom nogometu riječi tu – kaskamo. Srbi su nas doslovce prestigli. U posljednjoj sezoni Srbija ima dva kluba koja će biti prema Ligi prvaka, jedan će direktno u skupini, drugi će u kvalifikacijama. Hrvatska ima samo jednog, Dinamo će kroz kvalifikacije pokušati do skupine, bilo Lige prvaka, bilo Europske lige.

Zašto se to dogodilo?

Dinamo nije mogao sam

Odgovor je vrlo jednostavan, unaprijed postavljen. Dvije lokomotive bolje vuku kompoziciju od sto vagona od jedne lokomotive. Upravo je takav slučaj uspoređujući srpski i hrvatski klupski nogomet.

Dočim za Hrvatsku bodove za nacionalni koeficijent po kojem se određuju status klubova iz dotične zemlje skuplja samo Dinamo, kod Srba to nije slučaj.

Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX

Kod istočnih susjeda dva su kluba marljivo skupljala bodove i situacija se stubokom promijenila. Oba kluba su posljednjih godina doslovce redovito igrala u skupinama, Lige prvaka ili Europske lige, pa i Konferencijske lige. Crvena zvezda je čak u prošloj sezoni došla do osmine finala Europske lige gdje je eliminirana od Rangersa.

A naši klubovi, osim Dinama? Njima je skupina bilo kakvog europskog natjecanja samo sanak pusti. Oni ne skupljaju bodove za nacionalni koeficijent i tu leži osnovni problem. Naime, svi naši klubovi osim Dinama u europskom natjecanju imaju tragične rezultate.

Primjerice, Osijek nikad nije prošao do skupine, Rijeka je od sezone 2013./14. zaigrala samo četiri puta skupinu Europske lige, dok je Hajduk to posljednji put igrao u sezoni 2010./11.

Snimka zaslona/YouTube

Jasno je da se to zorno vidi na nacionalnom koeficijentu. Hrvatska se danas nalazi negdje na 20. mjestu po nacionalnom koeficijentu, a Srbija na sjajnoj 11. poziciji. Što im omogućuje ovako komotnu, pa i perspektivnu situaciju.

Zadnji puta Hrvatska je bila u relativno dobroj situaciji točno prije desetak godina, kada je bila na 13. mjestu u ljestvici nacionalnih koeficijenata. Od tada zaredali su pogubni rezultati, pa je Hajduk ispadao čak i od malteške Gzire, pa je sve ovo samo logičan sljedeći događaj.

Često znamo čitati nekakve analize i projekcije koje tvrde da je hrvatsko nogometno prvenstvo kvalitetnije od prvenstva u Srbiji. Ne, ako ćemo gledati kroz europsku prizmu onda je evidentno da Hrvatska sada već debelo zaostaje za Srbijom.

Određene beneficije, poput statusa nositelja u ždrijebu ima i samo Dinamo, zbog svojih dobrih europskih rezultata, dočim svi ostali naši klubovi koji će se kretati kroz kvalifikacije prema Europskoj ligi nemaju nikakav status. I čekaju ih najjteži suparnici. Koje će teško preskočiti.

Foto:Ante Čižmić/CROPIX

Situacija s našim klupskim nogometom u europskoj raspodjeli snaga je zaista loša i razočaravajuća. Gotovo što se zna da su europski nastup najbolji izbor za afirmaciju i prodaju igrača. I iz ove situacije se teško izvući. A ako se nešto i uspije glede izvlačenja to će trajati godinama.

Naime, klubovi poput Hajduka, Rijeke i Osijeka moraju se konačno dokopati skupine i početi pobjedama skupljati bodove. Ne može čitava priča našeg klupskog nogometa počivati ​​samo na Dinamu.

Pa, zapravo nam treba još jedna lokomotiva.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr