'TAMO BI MOGLA NASTATI NOVA PALESTINA!' Veleposlanik SAD-zabrinuta situacija na Kosovu: 'Odluka je imala negativan utjecaj'

Foto: Guliver Images, REUTERS/Laura Hasani

Autor: Dnevno.hr/IJ

Nakon jučerašnjih nereda na Kosovu u kojima su ubijeni deseti pripadnici KFOR-a, američki veleposlanik u toj zemlji Jeffrey Hovenier ustvrdio je kako postoji velika opasnost da se stranci uspostave de facto, a možda i de jure protektorat nad sjeverom Kosova, prenosi prištinska Gazeta Blic.

“Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa, a to znači manje moći i vlasti za Kosovo. Veća prisutnost stranaca na Kosovu znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami donose odluke”, rekao je Hovenier ističući da kratkovidna politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, au najboljem Ciparu. Slobodna Bosna.

Veleposlanik je danas otkrio da Vlada Kosova nije koordinirala akcije koje je poduzela u petak sa SAD-om, ali i da je potrebno razgovarati sa SAD-om kako bi se stvari smirile.

‘Odluka je imala negativan utjecaj na ugled Kosova’

“Kada smo saznali, oštro smo reagirali protiv toga. Odluka je negativno utjecala na ugled Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, rekao je Hovenier i dodao da SAD razmišlja o tome kakve će posljedice imati prema Vladi Kosova u budućnosti.

“U ovom trenutku tražili smo od premijera Kurtija da deeskalira situaciju, ali on nije odgovorio na te zahtjeve. Stoga razmatramo koje će biti druge mjere. Ali, moram reći da u ovom trenutku nećete naći entuzijazam u SAD-u da odgovori na interese Kosova, kao što je predanost zemljama koje ga ne priznaju, ili rad na poboljšanju europskih integracija Kosova”, rekao je Hovenier.

Autor:Dnevno.hr/IJ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr