Kako je jedna mala općina preduhitrila Vladu i uspjela ono što neki veliki gradovi ne mogu: “Vidjeli smo da nam porez na plaće dosta raste…”

Mještani Bošnjaka nedavno su dobili novouređenu knjižnicu i čitaonicu. Posluje moderno i štedljivo, a funkcionalno je spojena s vinkovačkom knjižnicom.

“Naša knjižnica Bošnjaci, koja je započela kao čitaonica, ima svoju dugu tradiciju još od 1899. godine”, rekla je Nevenka Nedićdjelatnica čitaonice te dodala: “Zapravo sam djelatnica gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.”

Sličan projekt niknut će i na zemljištu gdje će Općina Bošnjaci graditi vrtić. Funkcije će se dijeliti s vrtićem iz Županje.

“Imamo ravnatelja ustanove toga dječjeg vrtića, zdravstveno-socijalnog radnika, tajnika i blagajnika. S tim da ćemo te funkcije plaćati 14 posto, Županja 86 posto, a onda to država još stimulira refundacijom”, objasnio je Andrija Juzbašićnačelnik Općine Bošnjaci.

Novac stiže i iz europskih fondova kojim je izgrađen Centar za promicanje poljoprivrede i ruralnog razvoja. Namijenjen je turistima i poslodavcima.

“Imamo videokonferencijsku dvoranu da se može odraditi sastanak, imamo iu dvorištu ambijent sa sjenicama”, rekao je Tomislav Lešićravnatelj Slavonske kuće, reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Stopa zaposlenosti među Bošnjacima je visoka, i ukidanjem prireza Bošnjaci su preduhitrili Vladu.

“Mi smo svim ovim zapošljavanjem vidjeli da nam porez na plaće dosta raste i da bismo mogli još olakšati, kako privrednicima, tako da i radnik dobije veću plaću”, istaknuo je Juzbašić.

Selo bilježi pozitivne promjene.

“Zidam kuću na temelju supruge i vraćamo se iz Njemačke”, rekao je Martin Begonja.

“Imam poljoprivrednu proizvodnju, dovoljno zemlje da hranim svojih 28 krmača i sve stavljam u tov”, rekao je. Dragan Modic.

Mala općina uspjela je ono što neki veliki gradovi ne mogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr