'MENTALITET HLADNOG RATA SE PONOVO BUDI' Odnosi Kine i Amerike na nezavisnoj razini: 'Tražimo razgovore, ne sukobe'

Foto: Guliver Image /AP Photo/Susan Walsh, File

Autor: IG

Kineski ministar obrane Li Shangfu rekao je da Kina želi dijalog umjesto sukoba. Na azijskom sigurnosnom summitu u Singapuru, Li je iznio optužbe protiv određenih zemalja, posebno implicirajući Sjedinjene Države, tvrdeći da intenziviraju utrku u naoružanju i namjerno se miješaju u unutarnje stvari drugih zemalja.

“Mentalitet Hladnog rata ponovno se budi i ozbiljno ugrožava sigurnost. Međusobno poštovanje treba prevladati nasilje i hegemoniju”, istaknuo je ministar Li.

Američki ministar obrane Lloyd Austin jučer je u govoru na sigurnosnom sastanku optužio Kinu za odbijanje vojnih pregovora. Ova situacija dovela je velike sile, poput SAD-a i Kine, u pat poziciji kada je riječ o Tajvanu i teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru. Napetosti između Washingtona i Pekinga rastu zbog niza pitanja, uključujući Tajvan, južnokinesko more i ograničenja koja je uveo Joe Biden na izvoz poluvodiča.

Li, koji je bio pod sankcijama SAD-a od 2018. zbog kupnje oružja iz Rusije, susreo se s Austinom na večeri u petak, ali se nisu upuštali u dublje razgovore unatoč stalnim američkim zahtjevima za vojne razgovore.

Dvojica kineskih vojnih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su na marginama konferencije da Peking želi jasan znak iz Washingtona o manjem konfrontativnom pristupu prema Aziji, uključujući ukidanje sankcija protiv Li Shangfua, prije nego što bi se razgovori na vojnoj razini mogli ponovno obnoviti.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr