NAPALI GA DA JE ČETNIK, A ONDA SE OSRETIO MILOŠEVIĆU! 'Preko noći postao sam kriminalac vlastitom narodu'

Foto: GuliverImage

Autor: Ivor Krapac

Puno je velikih karijera koje su u jednom trenutku naišle na zastoj, au jednoj takvoj, za sportskog velikana bolnoj priči, sve se zbivalo prije olimpijske godine u kojoj se nadao nastavak priče iz ranijeg dijela karijere – prije nego što se sve zakompliciralo.

U središtu situacije u kojoj mu se rušio svijet se našao Andreas Goldbergerdanas 50-godišnji nekadašnji austrijski skakač na skijama, koji je na velikim natjecanjima postao zvijezda u središnjem dijelu ’90-ih.

Nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, bjesnio je tada rat nedaleko od Goldbergerove domovine, a dok je on pobjeđivao na poznatim skakalištima i letaonicama, vjerojatno nije niti slučajno da će koje godine kasnije postati upleten u ratnu priču, makar posredno.

Sve krenulo od mučne afere

Za Goldbergera je sve što se okrenulo protiv njega počelo od njega ružne i mučne afere. Tijekom 1997. godine našao se pod optužbom za uzimanje kokaina, a nakon što je to priznao, krovna austrijska organizacija u njegovom sportu suspendirana je na šest mjeseci.

Veliki sportaš tražio je rješenje za sebe, nije htio pauzirati, au to vrijeme se putem posrednika među kojima se spominjao i veliki bivši srpski tenisač Slobodan Živojinović spojio se s režimom u Beogradu. Krenuli su razgovori o tome da Goldberger prijeđe pod zastavu tadašnje SR Jugoslavije, na pregovorima na kojima je sudjelovao i brat Slobodana Miloševića, a sve je za austrijskog majstora već bilo pripremljeno za bijeg.

Spominjalo se i da je već dobio putovnicu tadašnje države sa središtem u Beogradu, još pod režimom Slobodana Miloševića, no tada se Goldbergeru sve zakompliciralo – zbog čega je konačno okrenuo leđa Miloševiću i njegovim ljudima .

NDD (29.11.): DF/SFRJ Jugoslavija (1943), Vuk Drašković (1946), Dušan Šešok (1953), Andreas Goldberger (1972) pic.twitter.com/471Yhrz3Ww

— Brut plan (@BrutPlan) 29. studenog 2016

Pritisak u domovini velikog sportaša postao je jak, kako navijački, tako i medijski, ali i od vlasti, što je utjecao na korak unatrag i nastavak karijere pod austrijskom zastavom.

Bilo je i medijskih prozivanja da je četnik, u austrijskom listu Die Presse, a sve zbog prozivanja da je jedanput u Srbiji podignuo tri prsta u znak pozdrava, kasnije se opravdavajući da nije znao što bi time mogao izazvati.

Prijetili mu i deportacijom

Nakon što se u Austriji doznalo za Goldbergerove planove, velikom majstoru skijaških skokova tada su prijetili i deportacijom, s opasnošću da se izgubi austrijsko državljanstvo ako prihvati ono SR Jugoslavije i nastavi se natjecati pod zastavom te države.

Odjeknula je u to vrijeme ta priča u Goldbergerovoj Austriji, s obzirom na status sportskog velikana koji je stekao u ranoj fazi uspjeha karijere. Nakon što se protiv njega u domovini sve okrenulo, ondje je po vlastitom priznanju imao osjećaj kao da nema natrag nakon kokainske afere u kojoj je tražio izlaz za sebe.

“Bio sam superzvijezda, a onda sam preko noći kod svojih postao kriminalac”, rekao je jednom prilikom, poručujući mladima da se klone droge.

Pod prijetnjom da bi mogao ostati bez austrijskog državljanstva, poznati sportaš je u svojoj priči na koncu izveo preokret i postigao je dogovor za nastavak natjecanja pod zastavom zemlje u kojoj je rođen. Uspjeha nakon toga više nije bilo kao ranije u karijeri. Očito je i afera koja je dovela do zastoja ostavila tragu, ali se ipak nastavio natjecati još dugo nakon te njemu silno teške 1997. godine.

Posljednji nastup u Svjetskom kupu skijaša skakača imao je u ožujku 2005.

Veliki uspjesi

Ranije u karijeri, Goldberger je ostvario 20 pojedinačnih i četiri momčadske pobjede u Svjetskom kupu, a tri puta bio je ukupni pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji.

Ima i po jedno pojedinačno i momčadsko zlato na svjetskim prvenstvima, no glavna bolna točka ostale su mu Zimske olimpijske igre s obzirom na to da s njima nije kući donio najveće odličje. Pamti dvije bronce, po jednu pojedinačnu i momčadsku, 1994. u norveškom Lillehammeru, a do vrha tu nije išlo…

“Uspjeh je najbolji lijek protiv svega.”
Andreas Goldberger pic.twitter.com/21I1JlKbsU

— Heinz-Paul Bonn (@hpbonn) 29. studenog 2022

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr