Građani će danas opet dobiti poruku na mobitel: Ravnateljstvo objavilo o čemu se radi

Foto: Unsplash

Autor: Dnevno.hr/IJ

Ravnateljstvo civilne zaštite je izvijestilo kako će u utorak u podne ponovno testirati sustav SRUUK slanjem poruke “Cell Broadcast”. Poruku će dobiti svi korisnici koji će se u navedeno vrijeme nalaziti na području Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda i općine Stupnik.

Poruka će glasiti: „Poštovani, od Sustava civilne zaštite primili ste TEST poruku za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na linku: LINK”.

Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT, a istu će primiti svi oni čiji uređaji podržavaju prijem takvih poruka.

Objasnili su i koja je razlika između SMS i CBC poruke

Cell Broadcast CB i Location based LB dvije su različite tehnologije za slanje poruka mobilnim korisnicima.

Obavještava o prirodnim katastrofama

Cell Broadcast (CB) je tehnologija koja omogućuje slanje poruka korisnika mobilnih telefona na određenoj lokaciji putem mobilne mreže. Riječ je o sustavu koji omogućuje slanje poruka u određenom području koje pokrivaju bazne stanice, pri čemu poruke primaju svi mobilni uređaji u području koje pokrivaju baznu stanicu.

CB tehnologija vrlo je korisna za hitne situacije i upozorenja. Primjeri upotrebe CB uključuju slanje obavijesti o prirodnim katastrofama, izvanrednim i sličnim situacijama. Nema ograničenja vezano uz propusnost mreže što znači da se poruka može poslati puno brže na veliku količinu uređaja u isto vrijeme, ali trenutno još uvijek nije omogućena podrška za starije uređaje tj. starije operativne sustave. Maksimalna duljina jedne Cell Broadcast poruke iznosi 1395 znakova, za razliku od SMS poruke koja omogućuje 160 znakova.

Cell Broadcast usklađen je s najnovijom Općom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) jer CB ne zahtijeva brojeve mobilnih telefona.

LB SMS – Location Based SMS je tehnologija za slanje SMS poruka na temelju geografske lokacije, koristi se za preciznu obavijest namijenjenu manjim područjima i nema problema s kompatibilnošću uređaja.

Za slanje poruka koristi se postojeća mrežna SMS infrastruktura.

Autor:Dnevno.hr/IJ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr