Književnost joj je u krvi! Ima 17 godina, a već surađuje s nakladničkim kućama: “Kad narastem želim biti kao Matoš”

“To je ljubav na prvi pogled. Jednostavno se ne možete tome oduprijeti”. Tako Ella ljeska kratko opisuje svoju najveću strast – knjige.

„Moju prvu knjigu su mi pročitale baka i mama, to su dječje priče. Stara knjiga da se sva jadna raspala, baka ju je zalijepila trakom”. Nju će, kaže, zauvijek i čuvati. Kulturu čitanja počela je njegovati već u 6. razredu. Od njih se ne odvaja.

Budim se oko 4, 5 ujutro da bih stigla imati svoje vrijeme za sebe u miru. Jako, jako puno knjiga posjedujem. Te priče i slike koje vam se stvaraju u glavi to je prekrasno i ostaje za cijeli život”.

Već sada recenzira štiva i surađuje s nakladničkim kućama.

“Nisam očekivala da ću ovo doživjeti ovakve razmjere. Drago mi je što mi ljudi vjeruju. Pročitam knjigu i onda sam pod tim dojmom iu afektu napišem recenziju”.

Čitanje potiče kod vršnjaka, ali i kod svih ostalih na društvenim mrežama i književnom blogu. Vukovarska osnovna škola pozvala je da održi svoje prvo predavanje.

Da motiviram i jednu osobu na čitanje i to je uspjeh“, objašnjava Ella. A uspjeha ima. S tim se slaže i profesorica Darija Benaković.

“Pa to je neobično za današnje vrijeme. Jako mi je drago da jedna tako mlada osoba s tako puno duha, volje, znanja, naposljetku piše o knjigama”, istaknula je.

Volontira iu Domu za starije i nemoćne, a kroz volontiranje radi is djecom. S njima obrađuje slikovnice. Najvjernijim pratiteljem Ella smatra svoju mamu Goranu koja joj je i uzor. Gorana je prepričala kako je izgledao Ellin prvi dan škole.

“Nakon što je krenula u prvi razred onda je rekla ja više neću ići u školu i kažem kako to misliš, ona kaže pa eto bila sam, vidjela, nije to ništa posebno”.

No puno se toga promijenilo, pa njezina mama sada ponos ne krije. Iako Ella čita sve žanroveipak ima jednu kategoriju koju izdvaja.

“Najviše volim povijesne romane o holokaustu i drugom svjetskom ratu”, govori.

Svoju strast Ella prenosi i na mlađu sestru Lotu koju je otkrila i što će Ella biti nakon škole.

“Pa sigurno knjižničarka ili profesorica”.

Kad narastem želim biti kao Matošon je bio jako poznati književni kritičar u svoje vrijeme”, zaključila je Ella ljeska.

A vidi se u bilo kojoj profesiji gdje ima knjiga.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr