Odzvonilo je godišnjim odmorima od četiri tjedna? Beroš poslao naputak bolnicama, ovo su detalji

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/IJ

Duge liste čekanja mnogih pacijenata diljem Hrvatske tjeraju u očaj, a najviše je tijekom ljeta kada izvršenje pada ispod 50 posto za čitav niz dijagnostičkih pretraga u bolnicama.

Ministar Vili Beroš u naputku koji je poslao ravnateljima bolnica upozorava kako liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge premašuju osam mjeseci, zbog čega organizaciju rada bolnice tijekom ljeta treba prilagoditi tako da se svo vrijeme osigura pravovremeno i bude dostupna zdravstvena zaštita svih pacijenata.

“Posebno se to odnosi na osiguranje pravodobnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se moraju kontinuirano provoditi kako se liste čekanja ne bi dodatno produljivale”, ističe ministar.

Na pregled isti dan

Ministar preporučuje da tijekom ljetnih mjeseci godišnji odmor u isto vrijeme ne bi trebalo koristiti više od trećine liječnika i medicinskih sestara na istom odjelu ako su im liste čekanja dulje od osam mjeseci, što znači da ljeti medicinsko osoblje ne bi trebalo ići na duge godišnje odmore od četiri i više tjedana.

Liste čekanja veliki su problem hrvatskog zdravstva iako oni koji mogu putovati mogu i znatno skratiti svoj list. Dok se npr. u OB Sisak na prvi pregled čeka 335 dana, u čakovačkom Medikolu na pregled ćete doći isti dan.

Autor:Dnevno.hr/IJ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr