Hrvatska izdala euroobveznicu: Snažna potvrda kredibiliteta i povjerenja ulagača u gospodarstvu i javni dug države

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo financija Republike Hrvatske u utorak je uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura s dospijećem 2035. godine.

Godišnja kuponska kamata iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Ministarstva financija.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

U knjigu upisa upisano je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a…

Razina interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagača u gospodarstvo i javni dug države, posebno nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023., zaključuje se u priopćenju. Ministarstva financija.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr