Nižu se pozitivne prognoze: Što će porast BDP-a značiti za životni standard građana?

Na livadi u Donjoj Bistri donedavno je rasla samo trava, a sad će izrasti tri nove hale. Prvi je već tu. U novom pogonu za laminiranje PVC profila radi 160 radnika u tri smjene.

“Cilj nam je do kraja godine doseći brojku od 200 zaposlenih. Naša glavna tržišta, koja opskrbljujemo iz ove tvornice, su dakako područje Hrvatske i Slovenije, a većina naše proizvodnje izvozi se na tržište Italije”, kazao je direktor Josip Klasić.

Ovakve investicije ključan su razlog zašto se očekuje da će Hrvatska i ove godine biti među najbrže rastućim zemljama Europske unije.

“S jedne strane imamo pozitivan utjecaj EU fondovakao druge strane, već niz godina raste važnost robnog izvoza, odnosno izvoza općenito, u hrvatskom BDP-u, što potiče tvrtku da se sve više ulaže u konkurentnost“, objasnio je glavni ekonomist HUP-a. Hrvoje Stojić.

Nova ulaganja donose i nova radna mjesta. U godinu dana otvoreno ih je novih 35 tisuća. Toliko stanovnika ima Varaždin. Sva ta radna mjesta treba i popuniti.

“Mislim da su izazovi slični u ovom dijelu Europe, a to je nedostatak radne snage, odnosno kvalitetne radne snage”, objasnio je Klasić.

Kad ima posla, a nema radnika, rastu plaće. U godinu dana prosječna plaća porasla je za 120 eura – ali od toga 84 eura u prva tri mjeseca ove godine.

“Poduzeća nastavljaju i ove godine podizati plaće. Taj rast je znatno iznad 10 posto, u nekim slučajevima imate rast i više od 20 posto”, naglasio je Stojić.

Veće mjesto uz očekivani pad inflacije znači viši standard. Životnom standardu pomaže još jedan detalj. Po prvi put u povijesti, kamate na kredite u Hrvatskoj su niže od prosjeka eurozone. To bi, kako kažu, trebalo potrajati.

“Očekujem da će svi pokazatelji i dalje biti u porastu, ne vidim zašto bi se to dogodilo, osim ako ne dođe neka nova vanjska situacija, šok koji bi nas trebao odvesti u novu krizu”, rekao je premijer. Andrej Plenković.

Ne bude li šokova, Hrvatska će krajem 2023. dosegnuti 75 posto prosjeka razvijenosti Europske unije. Za potpuno hvatanje priključka će nam trebati još barem 10-ak takvih godina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr