Kako je iznenada umro Mladen sa samo 33 godine: Vatreni imaju tamo motiv osvojiti, za njega!

AP Photo/Francois Mori/Guliver Image

Autor: Andrija Kačić Karlin

Hrvatska će polufinalni sraz Lige nacije protiv Nizozemske igrati na čuvenom De Kuipp stadionu, igralištu velikog kluba, Feyenoorda, za kojeg je igrao i jedan Hrvat.

A tribine ”De Kuippa” znale su mu se skandirati minutama. Feyenoord je svjetskom nogometu ostavio krasnu baštinu, neki od najboljih igrača potekli su iz ovog kluba, ili su došli kasnije. Tu su igrali velikani poput Wima van Hanegene, Johana Cruijffa, Ronalda Koemana, Henrika Larssona…

A naš, Dinamovac, Mladen Ramljak bio je iskonska legenda ovoga kluba. Ramljak je s Dinamom osvojio jugoslavenski Kup 1963., 1965. i 1969. godine, a bio je dionik jednog od najvećih uspjeha u povijesti kluba, slaveći nad Leedsom u finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine. Ramljak je bio starter u obje utakmice protiv engleskog kluba, a sveukupno je u plavom dresu upisao čak 523 nastupa.

Pamti se ovaj Hrvat u Nizozemskoj

Karijeru je nastavio u nizozemskom Feyenoordu, u kojem je proveo četiri pune sezone i potom osvojio nizozemsko prvenstvo i Kup Uefa 1974. Potonjim se poduhvatom upisao zlatnim slovima u povijest našeg nogometa, postavši prvi Hrvat – osvajač Kupa UEFA-e. Zatim je 1977. godine potpisao za AZ Alkmaar, ali u posljednjem klubu u karijeri nije uspio odigrati niti jednu utakmicu. Razlog? Teška ozljeda koljena.

Ramljak, sjajni, polivalentni branič koji je mogao zauzeti bilo koju poziciju u zadnjem redu, izgubio je život 13. rujna 1978. u strašnoj automobilskoj nesreći, a bile su mu tek 33 godine.

Foto: Matija Đanješić/CROPIX

Mladen Ramljak je za reprezentaciju bivše države upisao 13 nastupa, a prvi je nastup zabilježio protiv reprezentacije Mađarske u Zagrebu 1966. godine. Ne, na vrhuncu svoje karijere, sjajni branič Ramljak doživio je najveću nepravdu u svojoj karijeri.

Naime, Tomislav Ivić bio je tada pomoćnik izbornika jugoslavenske reprezentacije Miljana Miljanića i došao je u Rotterdam pratiti Mladena na tri utakmice, jer je tada krojio popis putnika za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Ivić je na odlasku Mladenu kazao kako o popisu odlučuje Miljan Miljanić – Čiča, ali da će on reći sve najbolje o njemu. Možete si samo zamisliti kako je Ramljak reagirao kada je taj popis bio objavljen bez njegova imena; bio je nevjerojatno ljutit, razočaran i povrijeđen. Jer, on je te sezone bio jedan od najboljih igrača Feyenoorda, kojih je čak sedam bilo pozvano u reprezentaciju Nizozemske koja je došla do finala Svjetskog smotra gdje je nezasluženo izgubila od domaćina Njemačke.

Foto: Joško Ponoš/CROPIX

A umjesto Mladena na SP je pozvan Dojčinovski iz beogradske Crvene zvezde”.

U čast neprežaljenoj legendi, Dinamo od 2003. godine organizira tradicionalni međunarodni juniorski turnir „Mladen Ramljak“ na kojem sudjeluju ponajbolji klubovi svijeta.

Bilo bi lijepo kada bi se iu našoj reprezentaciji sjetili na stadionu”De Kuipp” evocirati uspomenu na Mladena Ramljaka.

Foto: Vlado Kos / CROPIX/Ilustracija

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr