Stranci će moći raditi iu državnoj službi! Stižu velike promjene: Ovo su poslovi koje ćete moći obavljati

Foto: Unsplash ILUSTRACIJA

Autor: Dnevno.hr/MP

Hrvatska je, čini se, digitalizacijom odlučila još jače zahvatiti državnu upravu u kojoj su najavljene velike promjene.

Naime, svi koji se do kraja iduće godine budu željeli zaposliti u državnoj službi, testirat će se anonimno i pod šifrom te će se pitanja na ispitu generirati umjetna inteligencija, a građani će se na natječaj prijavljivati ​​online.

To su, naime, najvažnije izmjene u novom Zakonu o državnim službenicima koje će Ministarstvo pravosuđa i uprave objaviti do kraja tjedna na e-Savjetovanju. Novi zakon također uvodi centralizirani sustav zapošljavanja po uzoru na institucije Europske unije.

Što se sve mijenja?

Kandidati će se prijavljivati ​​online, a ne kao dosad, poštom. Nakon što ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz poseban sustav koji će biti povezan s COP-om, bit će pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave.

Ispit će se polagati na računalu, a prije početka sustav će im se dodati šifra. Pitanja na ispitu dodijelit će im se posebnim algoritamom, opći dio i poseban dio vezan za radno mjesto na koje se zapošljava i sve do intervjua u, primjerice, Ministarstvu zdravstva kandidat će biti pod šifrom.

Ministarstvo uprave je nositelj ovog projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog oko 2 milijuna eura, a sve bi trebalo omogućiti veću transparentnost samog postupka i smanjiti mogućnost potencijalnih zlouporaba.

Ministarstvo uprave provodit će ispite, a intervjue tijela u kojima se traži posao. Nakon što kandidat prođe pisani dio ispita, još uvijek je pod šifrom, dobit će obavijest da je položio ispit i da je pozvan na razgovor u, primjerice, Ministarstvo zdravstva, ako se prijavi za radno mjesto u toj instituciji.

Do intervjua ta tijela neće znati tko su kandidati, piše Jutarnji list.

Stranci bi se mogli zapošljavati u državnu upravu

Novi Zakon o državnim službenicima uvodi još neke novine. Tako se po uzoru na druge članice Europske unije propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja, te zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena, a sve zbog nezainteresiranosti za državnu službu i malih plaća koje se nude.

Uvjet će biti poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani se neće moći zapošljavati na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uvjet hrvatskog državljanstva, već na općim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Tako će se, primjerice, osoba iz BiH koja vidi priliku za zapošljavanje u državnoj službi u Hrvatskoj moći zaposliti na mjestu informatičara. Ili, primjerice, izbjeglica iz Ukrajine koja je već neko vrijeme u Hrvatskoj i naučila je hrvatski jezik na mjestu voditelja voznog parka ili administrativnog referenta.

Kada je riječ o umirovljenicima, omogućuje se njihovo zapošljavanje na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uvjet da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će trajati do navršenih 67 godina.

Autor:Dnevno.hr/MP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr