Prodorno saznanje uglednog časopisa: Detalji sabotaže Sjevernog toka otkrivaju i gdje je počela

Njemački istraživači su u potpunosti rekonstruirali dvotjednu plovidbu 15 metara duge jahte “Andromeda”, za koju se sumnja da je uključena u sabotažu plinovoda kojima je transportiran ruski plin u Europinapisale su novine.

Odredili su da je jahta skrenula sa svog kursa i uputila se u poljske vode, a pozvali su se na Andromedinu radijsku i navigacijsku opremu, satelitske i mobilne telefone, račune elektroničke pošte i uzorke DNK-a ostavljene na palubi, koje je Njemačka se pokušala spojiti s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom.

Njemački ured kriminalističke policije i poljski ured premijera nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

List The Washington Post je ovog tjedna objavio da su Sjedinjene Države doznale su za ukrajinski plan napada na plinovod tri mjeseca prije nego su ih oštetile podmorničke eksplozije.

ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je njemačkim medijima u srijedu da Ukrajina nije napala plinovode Sjeverni tok.

Eksplozije su se dogodile u gospodarskim područjima Švedske i Danske. Obje zemlje su rekle da su eksplozije bile namjerno prouzročene, no da tek moraju odrediti tko je za njih odgovoran.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr