Prvi automobil s ugrađenim ChatGPT-om bit će Mercedes

Mercedes-Benz će biti prva marka automobila koja će prigrliti umjetnu inteligenciju na način da će se izravno ubaciti u kabinu i izložiti putnicima. Učinit će to unutar svog novog digitalnog multimedijskog sustava MBUX, koji pokreće sve funkcije infotainmenta u novijim modelima. Osim što se može, dakle, prilagoditi ugođaj u kabini, prikazivati ​​informacije na zaslonima, čak i predvidjeti ponašanje putnika i prilagoditi se tome što odgovarate na glasovne upite – Mercedesov će MBUX uskoro moći poslužiti i kao umjetno inteligentni chatbot.

Čavrljanje s automobilom

Omogućit će im povezivanje sustava iz automobila sa sustavom ChatGPT, pa bi zadavanje glasovnih naredbi i svojevrsni “razgovor” s automobilom trebali postati intuitivniji. Prvi koji će dobiti ovu mogućnost vlasnici su oko 900.000 Mercedesovih vozila na području SAD-a, i to već ovih dana. Sve što će trebati učiniti jest glasovnom naredbom reći sustavu da želi postati dio testnog programa u ovoj beta fazi.

Mercedes-Benz će zatim odraditi posao za njih, povezujući automobil, koji je već povezan s internetom, na ChatGPT. To će učiniti putem usluga Azure OpenAI, koristeći mogućnosti OpenAI-jevog chatbota i Microsoftovog oblaka. Svi IT procesi i podaci iz ove integracije bit će pod kontrolom Mercedes-Benza, rekli su. Upit će biti pohranjen anonimno u Mercedes-Benz Intelligent Cloud, gdje se može analizirati za daljnja poboljšanja.

Ugradnjom ChatGPT-a u sustav glasovnog asistenta automobili će moći obavljati značajno širi raspon funkcija, koji idu i izvan predefiniranih zadataka i odgovora u postojećem sustavu MBUX. Jezični model pomoći će automobilu “razumjeti” kompleksnije upite prirodnim jezikom te proširiti opseg tema o kojima će se s njime moći “čavrljati”.

Primjerice, vozači i putnici u automobilu moći će pitati sustav za dodatne informacije o svom odredištu, moći će ga zatražiti preporuku ili recept za večeru, popis namirnica dok putuju do dućana i slično. Sve to obavljat će se isključivo glasovnim naredbama, kako sigurnost u prometu ne bi bila ugrožena.

Više o temiIzvor:Bug.hr