Meta blokira pristup sadržaju vijesti na news portalima, za sada u Kanadi

Meta, matična tvrtka Facebooka i Instagrama, odlučila je blokirati pristup sadržaju vijesti u Kanadi kao odgovor na donošenje Zakona o online vijestima (Zakon o online vijestima) u toj zemlji. Ova uredba zahtijeva da platforme društvenih medija i traže izdavačima plaćaju vijesti za sadržaj objavljen na njihovim stranicama.

Pravedna naknada

Prema kanadskoj saveznoj vladi, novi zakon je neophodan “kako bi se povećala pravednost na kanadskom tržištu digitalnih vijesti” i kako bi se medijskim kućama omogućila “pravedna naknada” za vijesti i linkove koji se dijele na platformama.

Meta blokira pristup vijestima na Facebooku i Instagramu u Kanadi. Nakon usvajanja zakona C-18, zakona koji zahtijeva naknade za sadržaj za tehnološke tvrtke, #Meta objavio je da sadržaj vijesti izdavača i emitera više neće biti dostupan na našim platformama. #Kanada 🇨🇦 pic.twitter.com/n8c4egLdYk

— PMW HIP HOP (@pmwhiphop) 23. lipnja 2023

Dok su kanadski ministri pozdravili zakon, Meta je zakon nazvao “fundamentalno manjkavim zakonodavstvom koje zanemaruje stvarnost načina na koji naše platforme funkcioniraju” i rekao da će ukinuti dostupnost vijesti na Facebooku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi prije nego što zakon stupi na snagu.

Škrti divovi

Google se također protivi zakonu i važe uvođenje sličnih mjera. Tvrtka je prijedlog zakona opisala kao “neprovediv” u njegovom sadašnjem obliku i rekla da nastoji surađivati ​​s vladom kako bi se pronašao “put naprijed”. S druge strane, kanadski premijer Justin Trudeau brani zakon o vijestima i optužuje tehnološke divove za korištenje “taktike zlostavljanja”.

“Facebook je 1. lipnja ograničio pristup vijestima na svojoj platformi za 1,1 milijun Kanađana — potez koji ministar baštine Pablo Rodriguez smatra ‘čistom taktikom zastrašivanja’. “https://t.co/izZe7ETPg3

— John Boris Granić (@jbg44) 23. lipnja 2023

“Činjenica da bi ovi internetski divovi radije uskratili Kanađanima pristup lokalnim vijestima nego da pošteno plate svoj dio pravi problem. A to neće uspjeti”, rekao je Trudeau.

Australski primjer

Kanadski zakon izrađen je po uzoru na sličan zakon donesen u Australiji 2021., poznat kao Kodeks pregovora o medijima, prema kojem se vlada te zemlje sukobila s tehnološkim divovima kao što su Meta i Google. Reakcija izazvana blokiranjem sadržaja vijesti u Australiji navela je Metu da se povuče nakon što je vlada pristala prilagoditi zakon kako bi tvrtke pružile više prostora za pregovore s izdavačima vijesti.

Kanadski Zakon o online vijestima također slijedi niz poteza koje je poduzela vlada kako bi regulirala digitalni svijet. Ranije ove godine, Kanada je također donijela zakon koji zahtijeva platforme za streaming kao što Netflix promovira kanadske sadržaje kanadskim korisnicima. Regulaciju pozdravlja i medijska industrija, a očekuje se da će novi zakon stupiti na snagu za šest mjeseci.

Više o temiIzvor:Bug.hr