Asus Zenbook S 13 OLED UX5304

TEHNIČKI PODACI

Zaslon 13,3″ OLED (2.880 x 1.800, 60 Hz)
Procesor Intel Core i7-1355U (10 komada)
Grafička kartica Intel Iris Xe (integrirani)
Memorija 16 GB DDR5
SSD 512 GB NVMe PCIe
Vrijeme 1 kg
Dimenzije 296 × 216 × 12 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 2 godine
Dojam Visokokvalitetno i dobro opremljeno prijenosno računalo impresivno kompaktnih dimenzija

Laptopi su poput kotača, izum čija je forma odavno usavršena i svaki pokušaj njezine izmjene brzo otpišemo kao inovaciju s ciljem promjene, a ne stvarnog napretka. Heksagonalni kotač uistinu jest drugačiji od klasičnog, dosadnog, okruglog kotača, no to ga ne čini boljim, već samo drugačijim. Upravo to je kamen spoticanja mnogih proizvođača prijenosnih računala; izdvajanje iz gomile bez kršenja ustaljenih pravila dizajna prijenosnog računala.

Asus je sa svojim Zenbookom S 13 OLED odlučio iz gomile iskočiti finim ugađanjem poznate formule, kako bi mogli napraviti brži i jači, no prije svega, lakši i tanji model od onih koji nude konkurenciju.

Čvrst kao stijena, tanak kao britva

Poklopac ZenBooka S 13 OLED ima teksturu koja podsjeća na kamen, što pridonosi sveukupnom dojmu visoke kvalitete izrade
Poklopac ZenBooka S 13 OLED ima teksturu koja podsjeća na kamen, što pridonosi sveukupnom dojmu visoke kvalitete izrade

Odmah ćemo reći kako smo ovu recenziju napisali na nešto starijem rođaku testiranog modela, Zenbooku 13 OLED UM325, čije je kućište škripavije od vrata zapuštene staje. Upravo nas je svakodnevno korištenje tog modela natjeralo da dodatnu pažnju pri testiranju ultrabooka posvetimo kvaliteti izrade, kako se ne bismo ponovno “opekli”. Dani škripavih kućišta definitivno su iza Asusa, što potvrđuje Zenbook S 13 OLED, koji smo podvrgnuli popriličnoj torturi tijekom testiranja, no nije ispustio niti najmanji zvuk. Cijelo kućište iznimno je čvrsto te djeluje gotovo kao da je izrađeno iz jednog komada, što je osobito impresivno uzmemo li u obzir njegovu zadivljujuću debljinu, odnosno tankoću, od samo 10,9 mm, što ga čini čak 30% tanjim od njegova već impresivno tankog prethodnika.

Ono što ćete zasigurno prvo uočiti kod ovog prijenosnog računala njegov je tanak profil, koji uistinu odiše elegancijom
Ono što ćete zasigurno prvo uočiti kod ovog prijenosnog računala njegov je tanak profil, koji uistinu odiše elegancijom

Takva prehrana zahtijeva puno strateškog planiranja i redizajn većine komponenti. Mazda je u automobilskoj industriji implementirala tzv. „strategiju grama“, koja se temelji na ideji da smanjenjem mase svakog dijela automobila za jedan gram, automobil u cjelini postaje znatno lakši, s obzirom da se zbog velikog broja dijelova, grami brzo pretvaraju u kilograme. Asus je na sličan način pristupio dizajnu Zenbook S 13 OLED te su reducirali i olakšali većinu komponenti što im je omogućilo da se dizajn učini impresivno tankim, a težinu ograniči na samo 1 kilogram.

Apsolutni adut

OLED ekrani definitivno više nisu novost, no na tržištu laptopa svejedno su rijetkost. Među rijetkim modelima koji nude OLED ekrane većina dolazi upravo iz Asusa, što Asus stavlja u vrlo povoljan, mogli bismo reći gotovo monopolistički, položaj. Iako je riječ o ekranu koji je naizgled gotovo identičan onom ugrađenom u prošlu inačicu Zenbooka S 13 OLED, Asus ga je ipak unaprijedio jačim osvjetljenjem, koje čini popriličnu razliku.

Na dijagonali od 13,3 inča Asus nije štedio s pikselima, tako da je razlučivost tog zaslona 2.880 x 1.800 točaka, što rezultira gustoćom od čak 255 piksela po inču. Produktivcima će osmijeh na licu izazvati činjenicu da je omjer stranice zaslona 16:10, što uvelike povećava preglednost dokumenata, a pozitivan utjecaj na preglednost ima i visoka svjetlina od 550 cd/m2.


Testiranje emisije štetnog plavog svjetla – Ogledalce, ogledalce moje…

Jedna od velikih prednosti OLED zaslona jest činjenica da emitiraju mnogo manje štetnog plavog svjetla. Mnogi korisnici objavili su rat plavog svjetla, tako da koriste razna softverska rješenja, poput filtera plavog svjetla, te hardverska, kao što su se naočale s filterima za plavo svjetlo, kako bi što kvalitetnije sačuvali svoj vid ili bioritam. Nažalost, navedena rješenja nisu podobna za korisnike čiji rad ovisi o preciznom prikazu boja te se ne mogu priuštiti “luksuz” filtriranje boja.

Upravo za takve korisnike OLED ekrani su spas. Kako bismo se uvjerili u nisku razinu emitiranja plavog svjetla kod testiranog Zenbooka, Asus nam je uz uređaj poslao i poseban optički filter Edmund Opticsa. Princip rada tog filtera jest da izolira određenu duljinu svjetla, kako biste mogli vidjeti prisutnost neke boje. Sam filter izgleda kao ogledalo, no ako se fokusirate, pri gledanju odraza zaslona možete vidjeti kako on “isijava” plavu boju, iako je golim okom naizgled u potpunosti crn. Plava boja obično se nalazi na valnoj duljini između 450 i 495 nm, no ovaj filter ciljano prikazuje valnu duljinu od 436 nm, što je valna duljina plavog svjetla koje emitira većinu svjetlosnih tijela, pa tako i na OLED ekranima. Usporedili smo razne ekrane, primarno one koji koriste IPS i PLS matricu, sa Zenbookovim OLED panelom, te se uvjerili kako IPS i PLS ekrani uistinu emitiraju plavo svjetlo, čak i kada prikazuju samo crnu boju, dok OLED ekrani ne emitiraju primjetnu količinu plave boje. Želite li sačuvati svoje oči, Zenbook S 13 OLED – i OLED paneli općenito – pomoći će vam u tome.


Zaista je teško pronaći zamjerku ovom zaslonu i vjerujte nam da smo dali sve od sebe kako bismo pronašli scenarij u kojem je Zenbook S 13 OLED zaslon prosječan, ali nismo uspjeli. Ako vam je ekran prioritet pri odabiru prijenosnog računala, onda Asusovi modeli s OLED panelima moraju biti na samom vrhu vaše liste, a među njima Zenbook S 13 OLED trebao bi biti prvi.

Plitko, pliće

Jedna od mana svakog tankovog uređaja, pa tako i Zenbooka S 13 OLED, jest manjina fizičkog prostora koji ograničava funkcionalnost određenih komponenti, među kojima je upravo tipkovnica.

Iako kompaktna, tipkovnica nudi vrlo dobar raspored, zahvaljujući uklanjanju rjeđe korištenih tipki
Iako kompaktna, tipkovnica nudi vrlo dobar raspored, zahvaljujući uklanjanju rjeđe korištenih tipki

Budući da je samo kućište ovog modela vrlo plitko, sama tipkovnica ima ograničenu dubinu koja, ovisno o vašim preferencijama, pozitivno ili negativno utječe na osjećaj pri tipkanju. Sam hod tipki vrlo je kratak, što nam se nije svidjelo, jer smo nakon kraćeg korištenja osjetili kako nam udaranje tipki o dno kućišta umara zglobove prstiju. Asusova serija Zenbooka inače je poznata po odlično izbalansiranim tipkovnicama, koje unatoč prilično tankim kućištima tih modela imaju izvrstan omjer hoda tipki i taktilnosti. No ovaj put Asus je uistinu maksimalno ograničio prostor za tipkovnicu, što je primjetno ograničilo hod tipki. Volite li vrlo taktilne, plitke tipkovnice, ovo bi mogao biti savršen izbor za vas, no ako ste ipak poput nas – korisnik koji traži tipkovnicu s barem prosječnim hodom tipki – Zenbook S 13 OLED vjerojatno će vas razočarati.

Novi hardver

U impresivnom tankom kućištu Zenbooka S 13 OLED svoj dom pronašao je Intelov novi Core i7-1355U, procesor iz obitelji Raptor Lake koji posjeduje čak 10 jezgri u 2P+8E konfiguraciji. Iako na papiru samo dvije jezgre visokih performansi i čak osam jezgri visoke energetske učinkovitosti ne djeluje kao osobito dobro izbalansirana konfiguracija, u praksi se Core i7-1355U uistinu iskazao svojim performansama u raznim scenarijima korištenja.

Rezultati testiranja
Cinebench R23
Višejezgreni 6.373
Jednojezgreni 1.689
PCMark 10
Proširena ocjena 4.851
Osnove 9.892
Produktivnost 6.617
Stvaranje digitalnog sadržaja 6.054
Igre 3.778
V-ray Benchmark 5.0
vuzorci 4.210
Baterija
PCMark 10 Moderni ured 12 h 17 min

Za usporedbu s radna površina procesorima, performanse su mu otprilike na razini procesora Core i7-7700K, inače jednog od najsnažnijih stolnih četverojezgrenih procesora. Dodatno oduševljava činjenica da maksimalni TDP ovog procesora iznosi samo 55 W, dok mu je osnovni TDP mizernih 15 W. Tijekom testiranja fokusirali smo se na kreativne zadatke, poput uređivanja fotografija u Adobe Lightroom Classicu, s kojima se Zenbook S 13 OLED odlično nosio. Smatramo kako je zbog svog vrhunskog zaslona, ​​kompaktnih dimenzija i performansi Zenbook S 13 OLED gotovo savršen laptop za fotografije koji često putuju i moraju uređivati ​​fotografije daleko od svog glavnog računala.

Vruća frekvencija

Dodatni izazov pri dizajniranju ultrakompaktnog prijenosnog računala jest njegov sustav hlađenja. Za razliku od klasičnih prijenosnih računala, u kojima proizvođači imaju “luksuz” odabir klasičnih hladnjaka i ventilatora, Asus je za Zenbook S 13 OLED morao pažljivo birati komponente koje će dimenzijama odgovarati u vrlo tankom kućištu, bez ugrožavanja termalnih komponenti performansi. Jedan od dosjetljivih načina kako je Asus maksimizirao iskorištenost dostupnog prostora je korištenje dva manja ventilatora umjesto jednog većeg, kao kod prošle inačice Zenbooka S 13 OLED. Iako su performanse samog sustava hlađenja zadovoljavajuće, uz maksimalnu temperaturu procesora od 90 °C tijekom izvođenja sintetičkih testova, ono gdje uvelike zaostaje za konkurencijom akustičke su performanse. Korištenje manjih ventilatora, barem na papiru, jest dobar način iskorištavanja prostora, no zbog svojih kraćih lopatica i veće brzine vrtnje, manji ventilatori tijekom rada emitiraju buku visoke frekvencije. Ta je frekvencija prilično neugodna uhu i stvara percepciju da je sustav hlađenja glasniji nego što uistinu jest. Moramo priznati kako nas je tijekom testiranja buka sustava hlađenja uspjela iziritirati i natjerati nas da se udaljimo od prijenosnog računala i pustimo ga da se ohladi prije nego što nastavimo s radom. To je osobito problematično ako prijenosno računalo koristite za zahtjevnije poslove u tihom okružju, poput knjižnice, gdje biste nekoga mogli uznemiriti. Kad laptop nije pod velikim opterećenjem, buka ventilatora, srećom, nije čujna.

Dok konkurencija masivno uklanja priključke sa svojih prijenosnih računala, Asus je ovom modelu podario USB Type-A i HDMI konektore
Dok konkurencija masovno uklanja portove sa svojih prijenosnih računala, Asus je ovom modelu dao USB Type-A i HDMI konektore

Sustav hlađenja vrlo često povećava brzinu rada ventilatora, čak i pri izvođenju jednostavnijih zadataka. Srećom, unutar aplikacije MyAsus možete postaviti režim rada sustava hlađenja na “Silent”, no tada morate imati na umu kako bi lako moglo doći do termalnog prigušivanjeodnosno ograničavanja performansi zbog visoke radne temperature.

Od sumraka do zore

Ono gdje uređaji iz linije Zenbook uvijek briljiraju jest autonomija. Zenbook S 13 OLED, sa svojom baterijom kapaciteta 63 Wh, nije iznimka. Kako bi učinili novi Zenbook S 13 OLED osobito tankim, u Asusu su odlučili dodatno učvrstiti bateriju, zbog čega joj je kapacitet niži od baterije koja se nalazi u njegovom prethodniku (67 Wh), no zahvaljujući boljoj energetskoj učinkovitosti ugrađenih komponenti, autonomija bi trebala biti ugrubo jednaka, stoga svi koji planiraju nadogradnju na novi model, nemaju razloga za brigu.

Poklopac ZenBooka S 13 OLED moguće je otvoriti pod kutom od 180°, što vam omogućuje da lako pronađete optimalan kut gledanja
Poklopac ZenBooka S 13 OLED moguće je otvoriti pod kutom od 180°, što vam omogućuje da lako pronađete optimalan kut gledanja

Autonomiju smo općenito testirali te sa zadovoljstvom možemo reći kako Zenbook S 13 OLED može izdržati oko 12 sati uredskog rada, uz 50% snage osvjetljenja zaslona, ​​što je odličan rezultat. Tijekom izvođenja zahtjevnijih zadataka autonomija će, naravno, biti nešto lošija, no čak i oni koji planiraju koristiti Zenbook S 13 OLED za intenzivniji rad, mogu očekivati ​​da će on izdržati puni radni dan prije nego što vas prisile da posegnete za strujnim adapterom.

Asus je sa Zenbookom S 13 OLED dodatno usavršio već odličnu formulu ultrakompaktnog prijenosnog računala, koju su razvili s prošlom inačicom tog modela. Iako nudi zaista mnogo, od vrhunske kvalitete izrade, preko jednog od najboljih ekrana na tržištu, do odličnih performansi, dolazi is pojedinim manama, poput prilično glasnog sustava hlađenja i tipkovnice čiji vrlo plitki hod kvari iskustvo korištenja. Ako vam to nisu nepremostive zapreke, Zenbook S 13 OLED mogao bi biti vaš savršen suputnik.

  • Vrhunski zaslon
  • Izvrsna kvaliteta izrade
  • Performanse
  • Autonomija

  • Tipkovnica s vrlo plitkim hodom
  • Glasan sustav hlađenja (pod većim opterećenjem)
  • Cijena

Performanse 9

Izrada 10

Zaslon 10

Otvoren 6

Baterija 9

UKUPNI DOJAM 9

Više o temiIzvor:Bug.hr