Uskoro na snagu stupa važna izmjena zakona o e-cigaretama: Kazne će se kretati od 260 do 20.000 eura

Dok je na otvorenom – dobro je. Grijani duhanski proizvod ne smije se koristiti u zatvorenim javnim prostorima.

“U kafićima nažalost vremena pravila koja su i do sada vrijedila, ali u restoranima je zabranjeno korištenje tih proizvoda”, rekla je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako je Europa prošle godine napravila, nema više grijanih aromatiziranih duhana.

“Podržavam zbog zdravlja ljudičisto iz zdravstvenih razloga, mislim da treba jer je štetno”, rekla je Iva.

To ne brine Niku koja električnu cigaretu bira godinu dana. Jer vidi mnoge prednosti.

Ne smrdi, nema dimanestaje, nema pepela, ne uprlja se s tim, doma je puno ugodnije”, istaknula je Nika.

Sve više Hrvata tako razmišlja, pa nisu zabrinuti ni zagovaratelji takvih duhanskih proizvoda, koji od njih žive.

“Možemo reći da su ljudi općenito prepoznali da s ovim proizvodima prestaju pušiti“, naveo je Filip Tokić iz Udruge osobnih korisnika isparivača.

Često se može čuti da su 95 posto manje štetni, ali to snažno odbacuje pulmologija Ostojić. Za takve zaključke, tvrdi, nema temelja.

„Medicina koju prakticiramo temelji se na dokazima, a ne na marketingu, pa često nije atraktivna, ili barem nije simpatična.imamo dokaze da je to opasno. Nikotin je sam po sebi u bilo kojem obliku opasan. Humektanti su opasni za udisanje, opasni su produkti toplinske razgradnje, odnosno zagrijavanjem tih humektansa stvara se takozvana para koja uopće nije para”, objasnio je.Jelena Ostojićinternist i pulmolog.

Unatoč tome raste njihova popularnost. Svaka deseta mlada osoba do 16 godina u Hrvatskoj konzumirala je e-cigarete, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Viktorija Bednjanec.

Ne bi nikad htjela prestat pušitiiskreno, pa onda niti ne razmišljam o tome, nekako mi je svejedno, mislim da sve truje općenito u životu”, dodala je Nika.

Dok god bude smio i ispunjavao uvjete, u svom lokalu Marin će dopustiti sve oblike duhanskih proizvoda. Tako posluje već 11 godina.

„Ja sam nepušač, ja ne volim dim, ali za posao bez pušenja ja mislim da moj lokal ne bi preživiopa da, većina posjetitelja su pušač”, rekao je Marin Levajvlasnik ugostiteljskog objekta.

Kazne za kršenje ovih izmjena su od 260 eura do 20 tisuća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr