Zašto se sinjska djeca rađaju u

Dva brata, ista kuća, ali različito mjesto rođenja.

“Ja sam ovdje u Sinju, a ja sam u Splitu”, rekli su Marin i Stipe te odgovorili na pitanje zezaju li se zbog toga: “Ne. Da. Ne. Ma nama je svejednoglavno da smo se rodili.”

U pravu je. Ne, sve će manje sinjske djece moći reći da su prvi put proplakali u Sinju.

U sinjskom rodilištu lani je rođeno tek dvoje djece, jedna djevojčica i jedan dječak. Ostale bebe rođene su u Splitu. Uistinu, zbog malog broja poroda ovom rodilištu, baš kao i 2010. prijeti zatvaranje, poručila je reporterka Dnevnika Nove TV, Sanja Jurišić.

“Normalno kad se gasi rodilište da je to već neki znak da idemo unatragne idemo naprijed, bilo bi lijepo da ostane”, izjavila jeMiljenka Milanovića.

Priču o sinjskom rodilištu Dnevnik Nove TV radio je i 2009. godine. Prikupljali su se potpisati. Da se rodilište ne ugasi.

“Sinjsko rodilište je već odavno ukinuto, zbog toga što su ga pretvorili u zadesno rodilište. To je izravan udar na tradicijuidentitetu i našim korijenima”, izjavio je Miro Buljgradonačelnik Sinja.

Prijetilo mu je i tada gašenje, iako se u Sinju rađalo više od dvjesto djece na godinu, a posljednjih godina bebe se broje na prste jedne ruke.

“Prije je rodilište bilo puno žena, danas mlade žene, neće puno njih da rode prirodnim putem”, istaknula je Vesna Čelik.

Pa idu put Splita. Ove godine nijedna Sinjanka nije rodila u Sinju. Iako HZZO uredno plaća puni hladni pogon kako bi rodilište funkcioniralo.

“Ne, ako se dogodi da HZZO ne plati operaciju hladnoće, onda pri ovom broju poroda definitivno nije izgledno da će rodilište opstati. Trebat će razmišljati o tome da se ugasi”, rekao je Marko Rađaravnatelj Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije.

Broj porođaja, kaže, drastično je pao još prije 12 godina, kad se otvorilo novo splitsko rodilište. Iz KBC-a Split danas nisu htjeli pred kameru, ali jasno je zašto žene idu ondje rađati. Jer imaju ono što nemaju u Sinju.

„Rodilište u kojem nije moguće obaviti operativni zahvatrodilište u kojem nije moguće obaviti carski rez”, dodao je Rađa.

Nedostaje i anesteziolog. A hoće li nedostajati i alkara? Jer, statut kaže, mjesto rođenja mora biti Sinj, ali, i tu se stvari, izgledaju, mijenjaju.

“To neće utjecati na Alku iz razloga što svi porodi koji su izvan Sinja, iz opravdanih razloga, nema zapreke za te dječake. sutra mogu trčati Alku“, objasnio je Stipe Jukićpredsjednik Viteškog alkarskog društva.

Pa iako je budućnost rodilišta upitna, straha za budućnost Alke nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr