Jeste li vidjeli što je upravo rekao Plenkovićev ministar? 'Nema riječi'

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Autor: Dnevno.hr

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije, a nakon što je u javnosti isplivala nova afera.

Navodno se tako razgovaralo o aferi s viškovim plinom i mogućim promjenama u HEP-u, ali i Vladi zbog gubitaka nastalih kupnjom i prodajom plina.

Novinare je o redovitom sastanku partnera u vladajućoj koaliciji izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar koji bi se trebao baviti obnovom Branko Bačić.

On je, inače, glavni krizni komunikator Andreja Plenkovića i vlade kad izbije neka afera, dok na televiziji za to šalju Varaždinca Damira Habijana.

Bačić je naravno poručio kako je utvrđeno da nije riječ ni o kakvoj namjernoj šteti ni pogodovanju.

“Premijer je koalicijske partnere upoznao, između ostalih, s tri trenutno najvažnije teme koje smo predstavili našim partnerima, a odnose se na proces dogovora, razgovora ministra pravosuđa i uprave Ivane Malenice s nezavisnim sindikatom državnih i javnih službenika, vezano uz okolnost štrajka koji provode pravosudni službenici i namještenici i koji traje već 37 dana. Dogovoreno je da će ministar održati sastanak s predstavnicima štrajkaškog odbora, što je on u međuvremenu i napravio. Mislim da je javnost o tom sastanku već izviještena, rekao je Bačić.

Dodao je da je “taj razgovor na sastanku vladajuće većine podrazumijevao da ministar predloži potpisivanje sporazuma s predstavnicima štrajkaša u kojem će se podrazumijevati ono što je u prvoj fazi napravljeno, a to je da je Vlada svim službenicima, odnosno namještenicima s niskim primanjima odobrila povećanje od 100, odnosno 80 i 60 eura kao dodatak na plaću. U drugoj fazi, koja će uslijediti nakon donošenja Zakona o plaćama, krajem godine, a koji će se realizirati sljedeće godine, predviđeno je utvrđivanje koeficijenata kojima bi se izjednačile sve poslove na razini državne uprave, pa i pravosuđa. To bi za sve one koji su sada u štrajku značilo povećanje do 15%. Time bi praktično bili prihvaćeni, u najvećem dijelu, zahtjevi štrajkaša”, rekao je Bačić.

Penava otkriva kako su Grmoja i Raspudić frizirali istinu: ‘Sada idemo u rat, ovo je iznad politike’

Ministarstvo poljoprivrede informiralo o praćenju i suzbijanju svinjske kuge

“Druga tema sastanka odnosila se na informaciju koju je ponijela ministrica poljoprivrede, a odnosila se na svinjsku kugu u dijelu Vukovarsko-srijemske županije. Izvijestila nas je o poduzetnim aktivnostima, imenovanju kriznog nacionalnog i lokalnog stožera, provođenju aktivnosti, zatvaranju te županije kada je u pitanju promet svinjama na tom prostoru. U postupku je eutanaziranje svih svinja na 80 gospodarstava. Izvijestila je i planiranim aktivnostima kako bi se spriječilo daljnje širenje svinjske kuge”, dodao je Bačić na konferenciji za novinare.

Prodaja viška plina – treća tema sastanka

“Treća tema o kojoj je bilo riječi jest informacija koju smo ovih dana svjedočili oko prodaje viška plina koju je HEP praktički prema uredbi Vlade kupio od Ine. Radi se o plinu koji se proizvodi i crpi na naftnim poljima u Republici Hrvatskoj i koji je temeljem uredbe Vlade iz rujna prošle godine HEP otkupljivao po cijeni od 47 eura, kako bi u vrijeme najveće energetske krize i enormnog povećanja cijena energenata na svjetskom tržištu Vlada reagirala kako bi u velikoj energetskoj krizi zaštitila naše sugrađane, kućanstva, poduzetnike, jedinice lokalne samouprave, bolnice, vrtiće, škole itd. To se pokazalo iznimno ispravnim jer zahvaljujući takvom odgovornom postupanju Vlade RH svjedoči podatak da smo iu 2022., odnosno tijekom prva dva kvartala 2023. među državama članicama EU-a s najvećim rastom BDP-a, što je svakako velikim dijelom rezultat jedne pametne, promišljene odluke Vlade kada je u pitanju intervencionizam prema zaštiti naših sugrađana i poduzetnika u dijelu koji podrazumijeva njihove troškove života ili poslovanja, a odnosi se na cijene energenata”, rekao je u uvodu o temi koja ovih dana zaokuplja javnost.

Zahvaljujući takvoj odluci, HEP je, tvrdio je Bačić, osam ili devet mjeseci kupovao domaći plin od Ine po cijeni od 47 eura u vrijeme kada je cijena plina na mediteranskom i europskom tržištu prelazila 300 i dosezala gotovo 400 eura.

“Time je, prema podacima koje je HEP dostavio, HEP uštedio oko 370 milijuna eura, a time je hrvatskim građanima omogućena tolika ušteda. U tom smislu iu tom kontekstu treba promatrati aktivnosti Vlade kada je u pitanju postupanje sa zaštitom standarda naših sugrađana, ali i poduzetnika”, branio je Bačić uredbu Vlade.

Poremećaj u posljednjih mjesec dana za HEP je značio penalizaciju od 10 milijuna eura

“Kao što znate, u proteklih mjesec dana došlo je do poremećaja i pada cijena plina na svjetskom tržištu, a HEP je temeljem uredbe Vlade i dalje nastavio otkupljivati ​​plin od Ine iu određenom trenutku, s obzirom da su bila puna skladišta, HEP je bio primoran višak plina kupljenog od Ine plasirati na tržište. Jasno, kada je Plinacro preuzeo te viškove plina, HROTE je temeljem zakona taj plin stavio na tržište i došlo je do činjenice da je manji prihod temeljem prodaje plina od onoga što je HEP plaćao Ini”, objasnio je Bačić.

“Prema obračunima koje smo dobili od HEP-a, u proteklih mjesec dana taj je iznos penalizacije koju je HEP doživio negdje oko 10 milijuna eura. Kada se to gleda u cjelokupnom kontekstu svega što je u proteklih godinu dana s našom politikom i postupanjem prema energetskom sektoru, sam HEP umjesto 370 milijuna eura uštede ovakvom penalizacijom tu uštedu smanjio za 10 milijuna eura”, bez pardona je rekao ministar.

Istaknuo je da je premijer zatražio izvješće svih relevantnih tijela i izvješća su dostavljena.

“Mi u HDZ-u podržavamo sutrašnju raspravu da javnosti budu dostupne sve relevantne informacije”, dodao je Bačić, misleći na tematsku sjednicu Saborskog odbora za gospodarstvo.

“Nema riječi o namjernoj šteti, iako bi bilo tražiti nečiju političku odgovornost. Na današnjoj smo sjednici utvrdili da se tu ne radi niti o kakvoj namjernoj šteti niti o pogodovanju bilo kome kada je u pitanju postupanje s viškovima plina koji su preostali HEP-u”, istaknuo je.

“Mi tu doista nemamo što skrivati. U našem je interesu da se sve okolnosti utvrde i razjasne. Mislim da smo dosadašnjim postupanjem u ovim par dana jasno pokazali da nam je u interesu da se dozna sve”, rekao je.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr