Kuha atmosfera, a kuha i more: “Temperatura mora iu dubini se povisila za jedan stupanj. To je prilično, pogotovo za živi svijet”

Slabo osvježenje

Naboj DNEVNIK.hr, 22. srpnja. 2023. @ 07:35

Nevrijeme hara većim dijelom Hrvatske, jug Dalmacije pod upozorenjem je od toplinskog vala. Ali pakleno vruće nije samo na suncu, i više prelazi sve granice. Da je Jadransko more pregrijano, najbolje pokazuju ribe koje panično traže hladnija dublja područja, pa i ribari ovo ljeto sve teže love.

Na splitskoj plaži Žnjan hlada baš i nema, a sunce bez šešira i vode brzo vodi do nesvjestice. Najgore je što ni više više nije neko osvježenje.

“Sad sam došla s posla i da se osvježim. Prije smo ulazili s oprezom. Pomalo deset minuta, a sad skočiš, ne osjetiš promjene”, kaže Ela.

Slično kaže i turist iz Švedske. “Da, toplo je. Bio sam ovdje 2017. i more je bilo hladno, a sada baš možeš osjetiti kako je toplo”, rekao je Rami.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s ribarima koji se žale da im vrše pa i mreže ostaju prazne, neki više niti ne isplovljavaju jer je riba zbog pretoplog mora pobjegla od kraja u hladniju dubinu. U Splitu je u petak temperatura morala biti oko 27. Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić pitala je fizičara mora što se događa.

“U zadnjih 10 do 15 godina temperatura mora iu dubini se povisila za jedan stupanj. To je poprilično puno, pogotovo za živi svijet”, kažeIvica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Dodajem kako je nevrijeme iz Zagreba dokaz da idemo u sve veće ekstreme.

Svemu kumuju staklenički plinovi. A kako kuha atmosferakuha i više.

“Što je ugrijanije more, more više isparava, više pare ulazi u atmosferu, i možemo očekivati ​​nikad”, ističe Vilibić.

Toplinski val je i na Dubrovačkom području, sve je opasno u crvenom. Turisti se junački drže, domaći bježe. IU Dubrovačkom akvariju reporterka Dnevnika Nove TV pitala je stručnjake, što je to s morem? Kažu u odnosu na prošlu godinu, nema ni vjetra koji bi se više ohladio.

“Temperatura se kreće od 25 do 26 stupnjeva, te se ribe povlače u niže slojeve gdje je niža temperatura”, kaže Nika Pastorić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta Dubrovnik.

Sve više ljudi zbog svega voli i ronjenje.

“Sada je na pet metara 25 stupnjeva, kad prijeđemo 20, onda je ta temperatura 20 ugodnih stupnjeva na ovim vrućinama“, rekao je Dario Dujić, vlasnik ronilačkog kluba.

Uragani i tornada na Jadranu, stručnjaci još ne vole spominjati. Dok imamo samo nikad, dobro je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr