SAD osuđuje seksualno nasilje u Sudanu povezano sa sukobom

by | kol 26, 2023 | Magazin | 0 comments

Izbjeglice iz Sudana

Izbjeglice iz Sudana

Foto: Zohra Bensemra / Reuters

Sjedinjene Države osudile su u petak sveprisutno seksualno nasilje povezano sa sukobom u Sudanu i pozvale zaraćene strane da odmah zaustave borbe i omoguće siguran prolaz svim civilima.

Prema toj izjavi, vjerodostojni izvori, uključujući žrtve, pripisali su nasilje Paravojnim snagama za brzu podršku (RSF) i njihovim savezničkim milicijama.

– Brojna izvješća o silovanju, grupnom silovanju i drugim oblicima rodno uvjetovanog nasilja nad ženama i djevojčicama u Zapadnom Darfuru i drugim područjima duboko su uznemirujuća. Ovi činovi brutalnosti doprinose rastućem obrascu ciljanog etničkog nasilja, rekao je State Department.

– Posebno smo ozbiljno zabrinuti zbog situacije u i oko Nyale, Južnog Darfura, gdje su deseci tisuća civila zarobljeni dok borbe eskaliraju između RSF-a i Sudanskih oružanih snaga (SAF), dodaje se uz poziv zaraćenim stranama da odmah zaustave borbe i omoguće siguran prolaz svim civilima iz grada.

#SAD#Sudan

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Više o temi