Ljuštura periske digla sve na noge, stručnjaci objašnjavaju kako se ponašati: “Kad je ugledamo, trebamo mahnuti iznad nje…”

by | kol 29, 2023 | Vijesti | 0 comments

Mađari vadili ljušturu

Piše DNEVNIK.hr,
29. kolovoza. 2023. @ 19:50

Osim snimki nepogoda, pijavica i tuče, stižu i nevjerojatne scene s Vira. Mađarski turisti vadili su periske iz mora, policija im je s lokalnim mještanima objasnila kakvo je stanje.

Odmor na našem Jadranu mađarski turisti ovjekovječili su lijepim pronalaskom. Ljušturom periske. Iz mora su je izvadili na području Vira. No, kad su to vidjeli Hrvati – sve se diglo na noge. Proradili su telefoni, pozvana je i policija i stručnjaci koji upozoravaju kako se ponašati u ovakvoj situaciji.

“Kad ugledamo perisku trebamo mahnuti iznad nje i tako provjeriti je li živa. Ako se zatvori, onda je živa, ako nismo sigurni, svakako možemo javiti ministarstvu i Akvariju Pula”, istaknula je morska biologinja Manda Papac. 

Periska je zaštićena školjka. Njezino vađenje i zadržavanje strogo je zabranjeno i kažnjivo. Bez obzira bila živa ili mrtva.

U Hrvatskom dijelu Jadrana ima 26 potvrđenih živih jedinki i većina njih nalazi se na sjevernom dijelu.

Borba za opstanak periski teška je, mukotrpna i dugotrajna. Na svaki spomen vađenja ili uništavanja biolozima se diže kosa na glavi.

“Plemenite periske zakonom su zaštićene vrste. Zabranjeno je vaditi žive ili umrle jedinke. Također je zabranjeno ugrožavati sva njihova staništa”, kazala je Papac.

Iz zadarske policije poručili su kako u ovom slučaju s Vira nema elemenata kaznenog djela ni prekršaja jer je ljuštura periske na kraju ipak vraćena tamo gdje i pripada – u morsko plavetnilo, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr