Analiza sudačke komisije: Zašto su Strukana stavili na hlađenje i koje su još odluke bile pogrešne

Foto: MAXSport/screenshot

Crveni kartoni za Marića protiv Lokomotive i Pellumbija protiv Rijeke trebali su biti samo žuti, a Šarlija je protiv Istre trebao biti isključen, kažu u komisiji i sporne penale u Osijeku označavaju ispravnim

Dva dana nakon konferencije za medije šefa sudačke komisije Brune Marića nakon spornih situacija na Poljudu i Opus Areni stiglo je i priopćenje koje krovna hrvatska sudačka organizacija objavljuje nakon svakog kola HNL-a. Ili nakon gotovo svakog. Jer zadnje takvo bilo je tek nakon drugog kola.

Sad je tako izašlo objedinjeno izvješće za treće, četvrto, peto, šesto i sedmo kolo! Pri čemu, kažu u komisiji, od trećeg do petog nije bilo situacija vrijednih spomena i sve donesene odluke bile su ispravne. A u zadnja dva kola bile su tri pogreške, sve tri oko isključenja.

Sudačka komisija smatra kako je Splićanin Duje Strukan pogriješio što je dao crveni igraču Lokomotive Mateu Mariću zbog starta na Vedranu Jugoviću u remiju lokosa i Osijeka (2-2), i ostao je pri odluci iako ga je Igor Pajač iz VAR sobe zvao da to pogleda na ekranu. Strukana su zbog te utakmice skinuli s liste sudaca na nekoliko kola.

POGLEDAJTE SITUACIJU:

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

Također, crveni karton za Varaždinova stopera Jorga Pëllumbija zbog povlačenja igrača Rijeke Jorgea Obregóna u remiju 2-2 na Rujevici prošli vikend trebao je biti samo žuti. Zagrepčanin Ante Čulina je pogriješio, smatraju u komisiji.

POGLEDAJTE SITUACIJU OD 6:42

Crveni karton je, pak, trebao dobiti Zvonimir Šarlija iz Hajduka zbog noge u glavu igrača Istre Ante Ercega u pobjedi Puljana na Poljudu (1-0). Igor Pajač to je ocijenio faulom za žuti karton i pogriješio, smatraju u komisiji.

Sve druge situacije, pa tako i pobjednički gol Istre (moguće zaleđe Ante Ercega ranije u akciji), ali i dva penala za Dinamo kod Osijeka (pobjeda gostiju 3-2) ispravno su dosuđena. Mario Zebec trebao je, to vidjeti na terenu, a drugi penal, kontakt Stjope Mkrčjana na Dini Periću, u komisiji vide nenamjernim, ali nesmotrenim i jasnim prekršajem.

Cjelovito priopćenje pročitajte u nastavku:

Slijedom odluke Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza o redovitim objavama tumačenja i interpretacije pojedinih situacija s utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige, objavljujemo sudačke analize 3., 4., 5., 6. i 7. kola SuperSport HNL-a.

Sudačka analiza 3., 4. i 5. kola SuperSport HNL-a

Komisija nogometnih sudaca HNS-a izražava zadovoljstvo izvedbom sudaca na utakmicama (3., 4. i 5. kola)  SuperSport Hrvatske nogometne lige. Analiza incidenata potvrđuje ispravnost odluka sudaca u terenu za igru. VAR suci u skladu s očekivanjima i protokolom odgovorili su na izazove.

Sudačka analiza 6. kola SuperSport HNL-a

LOKOMOTIVA – OSIJEK

Sudac: Duje Strukan. Pomoćni suci: Alen Jakšić i Vice Vidović. VAR sudac: Igor Pajač.

90.+7 minuta: Odluka suca isključenje igrača Lokomotive nakon počinjenog prekršaja neispravna je odluka u procjeni nesmotrene/grube igre. Uzimajući u obzir razmatranja PNI-e, KNS HNS-a prekršaj smatra nesmotrenim. VAR sudac opravdano je intervenirao i omogućio sucu utakmice ponovni pregled incidenta. Odluka suca nakon pregleda OFR snimke i potvrda prethodno donesene odluke smatra se dvostrukom važnom pogreškom suca utakmice.

Sudačka analiza 7. kola SuperSport HNL-a 

RIJEKA – VARAŽDIN

Sudac: Ante Čulina (Zagreb). Pomoćni suci: Luka Pušić i Anto Marić. VAR sudac: Fran Jović. 

67. minuta: Igrač Rijeke unutar vlastita kaznena prostora počinio je prekršaj “nedozvoljene upotrebe ruke” u lice suparnika koji se smatra nesmotrenim i obavezno disciplinski kažnjivim opomenom. Odluka suca utakmice dosuditi kazneni udarac je ispravna primjena pravila.

83. minuta: Neispravna procjena suca utakmice u interpretaciji PNI-e (izgledna i obećavajuća prilika za postizanje pogotka) i izdavanje isključujućeg crvenog kartona. Branič Varaždina počinio je prekršaj “povlačenja” u obećavajućoj situaciji i sukladno smjernicama PNI-e trebao je biti opomenut.

OSIJEK – DINAMO

Sudac: Mario Zebec. Pomoćni suci: Luka Pajić i Sanja Rođak-Karšić. VAR sudac: Ivan Bebek.

84. minuta: Dosuđeni kazneni udarac nakon intervencije VAR suca ispravna je interpretacija pravila XIV (kazneni udarac). Igrač Osijeka unutar vlastita kaznena prostora neprirodnim položajem ruke, te proširenjem obujma vlastita tijela ostvario je kontakt loptom koji se, razmatranjem PNI-e, smatra jasnim prekršajem “kažnjive igre rukom“. Uzimajući u razmatranje da je VAR sudac dostupnim alatima utvrdio dokazom da je prekršaj počinjen unutar kaznenog prostora, KNS HNS-a intervenciju smatra ispravnom. KNS HNS-a u izazovima jasnih prekršaja PNI-e, kad suci imaju potpuni nadzor incidenta, očekuje da se ispravne odluke donesu u terenu za igru.

90.+2 minuta: Sudac utakmice neispravno je procijenio incident unutar kaznenog prostora Osijeka kad je branič Osijeka u želji da igra loptom počinio “nenamjeran”, ali nesmotren i jasan prekršaj PNI-e. KNS HNS-a odluku suca smatra “jasnim propustom ispravne interpretacije PNI-e”. Sukladno protokolu, intervenciju VAR suca očekivanom. Nakon pregleda OFR snimke odluka dosuđenog kaznenog udarca je ispravna.

HAJDUK – ISTRA

Sudac: Igor Pajač. Pomoćni suci: Ivan Mihalj i Kristijan Novosel. VAR sudac: Ivan Vučković.

90. minuta: Neispravna odluka suca u interpretaciji Pravila nogometne igre nesmotrena/gruba igra. Igrač Hajduka, iako u želji da igra loptom, “potpunim kontaktom“ udario je suparnika nogom u glavu. Razmatranjima Pravila nogometne igre predmetni incident smatra se prekršajem “grube igre“ zbog jasnog ugrožavanja sigurnosti suparnika te je igrač umjesto izdane opomene trebao biti isključen iz igre. KNS HNS a očekuje intervenciju VAR suca u situacijama s jasnim dokazom.

90.+10 minuta: Procjena drugog pomoćnog suca dopustiti nastavak igre u interpretaciji Pravila XI (Zaleđe) ispravna je odluka. Drugi pomoćni sudac tijekom prosudbe incidenta apsolutno je slijedio smjernice i naputke UEFA, KNS-HNS-a. 

Odaberi temu koju želiš pratiti

Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temi

Izvor: 24sata.hr