Županija u Hrvatskoj uvodi testiranje na droge i alkohol za zaposlenike

Foto: Unsplash/Ilustracija

Autor: I.G.

Požeško-slavonska županija donijela je Pravilnik o testiranju na alkohol, droge i ostala opojna sredstva za svoje službenike i namještenike. Ova inicijativa, prema izvješću Radio Vallis Aurea, predstavlja korak prema postizanju nulte tolerancije na konzumaciju opijata, a krajnja mjera za radnika kojeg se uhvati da konzumira alkohol ili drogu, može biti otkaz radnog odnosa.

Pravilnikom se jasno utvrđuje apsolutna zabrana rada pod utjecajem alkohola, droga i drugih ovisnosti, zajedno s preciznim postupkom testiranja koji ima za cilj utvrditi eventualni utjecaj alkohola ili drugih sredstava ovisnosti tijekom radnog vremena.

Određene su mjere i sankcije koje županija može primijeniti prema radnicima i ostalim osobama koje za su vrijeme rada, odnosno u prostoru pod nadzorom, zatečene pod utjecajem alkohola, droga ili drugih sredstava ovisnosti, zatim odgovornost i ovlasti župana, pročelnika, kao i ovlaštenika župana za provedbu mjera zabrane zlouporabe alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti.

Poznata Zagrepčanka o izgorjelom klubu: ‘Svi se furaju na elitu, a dolaze i krimosi i fufe’

Ugrožavanje sigurnosti i zdravlja

Službenici i namještenici na radnom mjestu i prostoru pod nadzorom županije moraju biti potpuno suzdržani od konzumacije alkohola, droga ili drugih sredstava ovisnosti. Bilo koje postupanje koje je u suprotnosti s ovom zabranom smatra se ozbiljnim ugrožavanjem opće sigurnosti i zdravlja, kako samih zaposlenika tako i imovine županije, predstavljajući time kršenje obveza iz radnog odnosa propisanih Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kao i Pravilnikom o unutarnjem redu Požeško-slavonske županije.

Pravilnik precizno definira stanje alkoholiziranosti kao ono u kojem izmjerena vrijednost alkohola u izdahnutom zraku prelazi 0.0 miligrama po litri izdahnutog zraka, odnosno 0.0h/kg težine u krvi.

Odluku o provođenju testiranja donosi pročelnik upravnog odjela u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti svih zaposlenika. U slučaju pozitivnog rezultata na alkohol, droge ili druga zabranjena sredstva, pročelnik mora odmah udaljiti dotičnog službenika ili namještenika s radnog mjesta.

Velika tragedija u Samoboru: Žena na mjestu ostala mrtva u naletu teretnog vozila

Mjere i sankcije

Također, pročelnik ima ovlasti udaljiti s radnog mjesta i službenika ili namještenika koji odbije pristupiti testiranju, osobito ukoliko njegovo ponašanje odstupa od uobičajenog. Testiranje provodi stručnjak zaštite na radu II. stupnja, i to u obliku redovnih, nasumičnih ili na temelju dojave župana, neposrednog voditelja ili ovlaštenika poslodavca.

Rad pod utjecajem alkohola, droga ili drugih nedozvoljenih sredstava smatra se teškim kršenjem radne dužnosti te ozbiljnom povredom radnog odnosa. Službenicima ili namještenicima koji postupe suprotno ovom Pravilniku primjenjuju se odgovarajuće mjere ili sankcije, ovisno o okolnostima slučaja i rezultatima testiranja.

Mjere mogu uključivati: usmeno upozorenje i savjet službeniku ili namješteniku uz udaljavanje s mjesta rada, zabrana nastavka rada – privremeno udaljavanje s radnog mjesta i upozorenje o mogućnosti prestanka službe odnosno otkaza ugovora o radu ili mjere obveznog liječenja pri ponovnom kršenju zabrane.

Izrečene mjere se unose u dosje službenika ili namještenika. Alkoholiziranost je svrstana u dvije kategorije: pripito stanje do 0.5 mg/l (do 0.5 g/kg težine u krvi) i pijano stanje: 0.51>mg/l (0.5>g/kg težine u krvi), što čini razliku kod sankcioniranja.

Autor:I.G.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr