Jura Stublić je s Dinom Dvornikom bio u ratu, tada je pričao: ‘Ja sviram svim borcima u Hrvatskoj’

Foto: YouTube/Damir Krajac CROPIX

Autor: I.D.

Glazbenik Jura Stublić u listopadu ove godine proslavit će 40 godina svoje karijere i grupe Film. No, kroz te godine nije mu uvijek bilo lako širiti duh rock’n’rolla, osobito za vrijeme Domovinskog rata, kada je s Dinom Dvornikom bio i sam na bojištu.

‘Oni nas gađaju, pucaju u nas’

Naime, isplivala je snimka Stublića i Dvornika kako pjevaju u vojničkim uniformama i nose puške.

“Ja sviram svim borcima u Hrvatskoj”, govorio je na snimci Jura, a Dino je dodao: “Ima jedan stih od mog prijatelja Bana iz Daleke Obale: Oni nas gađaju, oni pucaju u nas, a s druge strane se čuo krik jer mi pucamo u njih.”

Naime, kako bi zaokružio svoju karijeru i 40 godina na sceni, Stublić će održati koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture 7. listopada.

“Dajmo miru šansu pjesma je koja je naš vapaj za mirom u svijetu. Napravio sam je u nekim boljim, sada davno prošlim vremenima, no ja sam i tada gledao u budućnost i kao da sam osjećao što će se zbiti u desetljećima što dolaze”, kazao je Jura Stublić, čije su mnoge skladbe odavno prepoznate kao vizionarske. U tu grupu spadaju i skladbe poput ‘Kad budu gorjeli gradovi‘ i ‘Sva čuda svijeta‘.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

“U pjesmi ‘Kad budu gorjeli gradovi‘ još prije četiri desetljeća pjevao sam o budućim zastrašujućim ratnim sukobima, dok sam u pjesmi ‘Sva čuda svijeta‘ predskazao kako će izgledati distopijski svijet nakon svjetskog nuklearnog rata”, otkriva rock legenda.

‘DA IM BUDE LAKŠE KADA DOĐU S TENKOVIMA’ Stublić iznio svoju istinu o dočeku Vatrenih: ‘Onemogućili su mi napasti gangstere’

Jura je, kaže, željan dobre svirke i sjajno raspoložen uoči koncerta u Tvornici na kojem će, osim skladbi s albuma ‘Sva čuda svijeta‘, biti izveden i potpuni best of set Jure i Filma u kojem će se naći sve najveće pjesme poput ‘Sjećam se prvog poljupca‘, ‘Srce na cesti‘, ‘Pjevajmo do zore‘, ‘Neprilagođen‘, ‘Zamisli život u ritmu muzike za ples‘, ‘Signali u noći‘…

Jura drži rekord

Jura Stublić i Film drže rekord po broju održanih koncerata u Tvornici kulture. Osim toga, želimo spomenuti da se obilježava 40. godišnjica albuma ‘Sva čuda svijeta’, a Jura će tu obljetnicu proslaviti zajedno sa svojom publikom.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Album je objavljen godinu dana nakon ‘Zone sumraka’ i predstavlja jedan od vrhunaca u kreativnom opusu Jure Stublića, našeg najvećeg rock pjesnika, i njegovog benda. Na albumu se nalazi ukupno 9 pjesama, od kojih su neke postale pravi klasici, kao što su ‘Boje su u nama’, ‘Ti zračiš zrake kroz zrak’ i ‘Mi nismo sami’.

Živa legenda posjetila Žaka u samoborskim bregima: ‘Obožavam ga, koja dobričina’

Snimljeni su u švedskom studiju Torsby, u jednom od najjačih postava benda, koji osim Jure uključuje Mladena Juričića (gitara), Marina Pelajića (bas), Ivana Pika Stančića (bubnjevi), Juru Novoselića (saks, klavijature) i Tihomira Vargu (gitara, synth). Ta su vremena zaista bila nevjerojatna!

Autor:I.D.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr