Arsenalovi navijači, sjećate se jedne proslave? Emmanuel Adebayor završio je igračku karijeru

Emmanuel Adebayor nekoć je bio jedan od najpoželjnijih napadača na europskom kontinentu, a posljednjih godina na njemu ste se mogli nabasati u rodnom Togu gdje je nastupao za AC Semassi.

Ne, sada je, u dobi od 39 godina, odlučio napokon završiti igračku karijeru. Nekadašnji Arsenalov napadač službeno se oprostio u video porukaa svojevremeno je imao vrlo plodonosnu karijeru, iako ga se danas mnogi ne sjećaju.

Adebayor je započeo karijeru u pola za čijeg je starijeg nastupao od 2001. do 2003., a uslijedio je transfer u Monako. Dobre partije u Ligue 1 priskrbile su mu transfer u Arsenal kojem se pridružio 2006., a ondje je postao jedan od najatraktivnijih afričkih napadača; u tri i pol sezone odigrao je 142 utakmice za Topnike i zabio 62 gola, no s klubom se razišao u prilično nesređenim odnosima.

Navijači su mu jako zamjerili kada je 2009. godine otišao u Manchester City koja je u to vrijeme tek stigla u vlasništvo šeika, a Goonersima se revanširao poznatom utakmicom u kojoj su Građani svladali Topnike rezultatom 4-2. Adebayor je tada zabio svom bivšem klubu i otrčao preko terena kako bi proslavio pogodak pred Arsenalovim navijačima koji su ga gađali uvredama, raznim predmetima i stolicama.

Zbog toga je zaradio kaznu od 25.000 funti i dvije utakmice suspenzije, a dobio je i dodatne tri utakmice suspenzije zbog gaženja Robina van Persieja. Nije tu popularni Ade stao pa je 2011. pojačao Tottenham nakon posudbe u Real Madrida na White Hart Laneu uknjižio je 113 nastupa uz 42 gola.

97 – Samo tri afrička igrača postigla su više golova u Premier ligi od Emmanuela Adebayora (97), dok je Adebayor jedini neeuropski igrač koji je asistirao za četiri gola u utakmici Premier lige (u veljači 2012. za Spurse protiv Newcastlea). Zahvalnost. pic.twitter.com/4o0bhRr6d2

— OptaJoe (@OptaJoe) 21. ožujka 2023

Uslijedio je kraći angažman u Crystal Palaceu pa tri sezone u Basaksehiru i jedna u Kayserispor. Prije tri godine igrao je za paragvajsku Olimpija, a onda se vratio kući u Togo i završio karijeru. Za reprezentaciju je nastupao čak 19 godina i zabio 32 pogotka u 88 nastupa, a 2006. je igrao i na Svjetskom prvenstvu.

Usprkos tome što je nastupao u glamuroznim klubovima, piše mu se samo jedan trofej; u sezoni 2010./11. osvojio je Kup kralja s Realom.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr