Jastog

Mali škampi pružaju veliki gastronomski užitak, a jastog i hlap nude puno veći. Na spomen ta dva diva, jastog može biti dug do 60 centimetara, a hlap i više od metra, većina ljudi razmišlja o velikom komadu repa iznimno finog čistog mesa, no glava, tijelo i ljuštura fantastična su namirnica za buzaru ili jedinstveni šug raskošnog okusa kojem odlično pristaje domaća tjestenina.

Osim po veličini, ovi se rakovi razlikuju po boji i kliještima. Hlap je tamne, gotovo crne boje s plavim i crvenim pjegama i ima velika kliješta, dok je jastog crven, a na glavi ima dugačka ticala kojima istražuje okoliš. Dosta rijetko pojavljuju se i plavi hlapovi, kažu da je takav jedan na dva milijuna.

Oba se hrane drugim vrstama rakova, morskim crvima i algama te ostacima ribe. Iako se u pravilu love u vrše, često ih se pronađe u mreži u koju zapletu penjući se do uhvaćene ribe. To nije prevelika sreća jer se veliki rakovi prodaju živi, a pri izvlačenju mreže uglavnom im se slomi rep pa ugibaju. Zato ih ribari jedu i češće nego što bi to možda željeli.

Najčešća priprema repa je na salatu. Tako se može i čuvati u hladnjaku neko vrijeme. Jako je dobar prženi jastog u umaku za kojeg treba njegovo čisto meso popržiti na maslinovu ulju pa preliti vinjakom i višnjevačom te malo propirjati. Meso se izvadi i stavi na toplo, a u sok od pirjanja doda se vrhnje i kuha dok se količina ne prepolovi. Tad se dodaju sok od limuna, fini senf, koromač i žumanjak uz miješanje, da se svi sastojci sjedine. Tim se umakom prelije jastogovo meso.

Manje razvikan, ali podjednako ukusan hlap odličan je na mornarski način. Živog ga se iskuha 10 do 15 minuta pa izvadi meso iz repa, nareže i baci na usitnjen luk i češnjak koji su se prethodno popržili na maslinovu ulju. Dodaju se pire od rajčice i komadi rajčice, vinski ocat, bijelo vino, začini. Sve se propirja i posluži sa zelenom tjesteninom. 

Salati od jastoga ili hlapa fino će pristajati dobra svježa maraština, u umaku zreli pošip ili grk, a ako se sprema s rajčicom, tada mlađa crvena vina poput babića ili crljenka. Jastog ima 86 kalorija na 100 grama, gram ugljikohidrata, 16,2 grama proteina i 1,9 posto masti, a hlap pet kalorija više, upola manje ugljikohidrata, malo više proteina i isto masti. Od minerala imaju jod, fosfor, natrij, kalij, a bogati su omega-3 kiselinama koje snižavaju loš, a podižu dobar kolesterol.

Namirnice su iz snova po okusu i nutritivnim vrijednostima. Nažalost, cijene nisu niske, a zbog izlova, u bubućnosti će samo rasti.