Povijest Zagreba

Prvi dokazi naseljenosti šireg zagrebačkog područja datiraju u davno, u prapovijesno doba.

Spilja Veternica na jugozapadnim obroncima Medvednice potječe iz starijeg kamenog doba. Zagreb je izrastao iz dvaju srednjovjekovnih naselja Gradec i Kaptol. Ta su se naselja razvijala na dvama susjednim brežuljcima, okružena čvrstim bedemima i kulama, zbog sigurnosti svojih žitelja. Godine 1850. ujedinjeni su zajedno s okolnim, njima podvrgnutim naseljima u jedinstveno naselje, čime su stvoreni temelji modernoga srednjoeuropskog grada, kojim će Zagreb tek postati.

Za vrijeme turskih osvajanja Zagreb predstavlja važnu pograničnu utvrdu. Obličje grada mijenja se u 17. i 18. stoljeću pod utjecajem baroka. Stare se drvene kuće ruše, grade se raskošne palače, samostani i crkve. Grad se bogati brojnim trgovačkim sajmovima, prihodima od posjeda i radom obrtničkih radionica. Grad naseljavaju bogati plemići, kraljevi službenici, crkveni velikodostojnici i bogati trgovci iz cijele Europe. Otvaraju se brojne škole i bolnice a kulturni običaji europskih prijestolnica dobro su prihvaćeni i implementirani u svakodnevni život Zagrepčana. Grad se širi, podižu se prvi perivoji i ladanjska imanja. Zagreb postaje ono što predstavlja i danas, upravno, gospodarsko i kulturno središte Hrvatske. Grad se širi prema lijevoj obali rijeke Save a kasnije prema desnoj obali rijeke Save. Nastaje novo urbano središte Donji grad, omeđeno Ilicom i Jurišićevom, željezničkom prugom, Savskom i Kolodvorskom i Draškovićevom ulicom. Na Trnju i Trešnjevci grade se prve jezgre siromašnih slojeva građana, na sjevernim šumovitim brežuljcima izgrađuje se rezidencijalni dio nastanjen imućnijim stanovnicima Zagreba.

Da gradovi imaju srce, Zagrebačko bi bio Trg bana Josipa Jelačića, jedan od simbola grada Zagreba. Trg predstavlja mjesto koje je cilj i krajnja točka svih onih koji se ondje nalaze, bez prethodnog dogovora. Ako se želite naći s nekim u Zagrebu, svi zagrebački putevi vode na Trg bana Jelačića. Europski grad, hrvatska metropola koja će svojom pristupačnošću i ponudom oduševiti i osvojiti.