Pada zanimanje za streaming i nove sadržaje: Netflix se okreće video igrama

Nakon što je lani postigao rekord, broj novih serija prema originalnim scenarijima mogao bi se početi smanjivati ​​već ove ili najkasnije iduće godine, upozoravaju analitičari. Istodobno, većina kompanija namjerava usporiti rast ili čak smanjiti količinu novca koji će ulagati u nove filmske projekte. I najnovije izvješće analitičke kuće MoffettNathanson predviđa zastoj nakon dvije godine snažnog dvoznamenkastog rasta potrošnje na stvaranje sadržaja.

Mali padaju, veliki rastu

Politika štednje posebno će pogodovati tvrtkama koje do sada nisu uspjele zaraditi na uslugama streaminga kao što su Warner Bros. Discovery, Paramount Global ili NBCUniversal.

Gledanost prema vrsti emitiranog sadržaja
Gledanost prema vrsti emitiranog sadržaja

S druge strane, predviđaju analitičari, recesija neće pogoditi najveće igrače, pa bi Apple i Amazon trebali nastaviti rasti, iako nižim stopama, ulazeći u manje sigurnijih projekata.

Netflix prednjači

MoffettNathanson analitičari ističu još jedan jasan trend: Netflix danas proizvodi gotovo 60% svih sadržaja, dok je njihov udio prije pet godina iznosio tek oko 20%. Netflix prednjači u pogledu profitabilnosti i broja globalnih pretplatnika, ali ga širina konkurencije želi preispitati svoju poslovnu strategiju dodavanjem pretplata s oglasima, eksperimentiranjem s kinematografskim projektima i ograničavanjem mogućnosti dijeljenja lozinki.

Udio globalne potražnje za originalnim streaming programom prema tvrtkama
Udio globalne potražnje za originalnim streaming programom prema tvrtkama

Vrijeme za video igre

Činjenica je da udio streaminga pada, a mnoge najpopularnije emisije emitirane početkom veljače bile su reprize. jednostavno se snima manje, ali i publika nakon pandemijskih godina sad manje vremena provodi pred ekranom. Kako zadržati i zaraditi novac mnogo sve medijske kuće. Netflixu se čini da je mogući odgovor u ponudi video igara. Kompanija do kraja godine planira lansirati 40 igara, a to je tek početak.

Netflix trenutačno ima 70 igara koje za njih razvijaju vanjski partneri i 16 igara u različitim fazama razvoja s rastućim popisom tvrtkinih studija posvećenih razvoju videoigrara. Najavljene igre uključuju ekskluzivnu Ubisoftovu “Mighty Quest: Rogue Palace” koja dolazi na Netflix 18. travnja i reizdanje kultne mobilne puzzle igre “Monument Valley 2024”.

Eksperimenti s poslovnim modelima

Tvrtka je dosad lansirala 55 igara, od nezavisnih proizvođača i jednog velikog izdavača, Ubisofta. Ovaj popis uključuje hvaljene igre za više platformi kao što su “Immortality” i “Into The Breach”, kao i spin-offove Netflixovih emisija; najpopularnija je povezana s Netflixovim reality showom “Too Hot To Handle”. Tvrtka eksperimentira s poslovnim modelima, poput promicanja nekih igara putem QR kodova.

Poslovni uspjeh u ovom segmentu prilično je rijedak pa su se neki drugi tehnološki divovi u međuvremenu povukli iz ove poslovne niše. Google je svojedobno poticao i otvarao studije za izradu igara, čak su i pokretali vlastitu platformu za njihovu strujanjeali je projekt ugašen jer je potencijalna zarada bila manje izvjesna od velikog financijskog gubitka.

Više o temiIzvor:Bug.hr