Mučan slučaj svećenika u Sotinu: Može li nadbiskup Hranić odgovarati i kako?

Na priču o nikad započetom suđenju za peterostruko seksualno zlostavljanje koje se na teret stavlja pokojnom župniku u mjestu Sotin danas je reagirala i Hrvatska biskupska konferencija koja kaže da – nije nadležna. Bivši dekan KBFa Tonči Matulić poručuje međutim – ako je nadbiskup propustio zaštitu vjernika moguć je i opozicija.

U vukovarskom naselju Sotin rijetki su oni koji znaju ili se usude pričati o slučaju svećenika pedofila. Pokojni župnik Zlatko Rajčevac navodno je čak 10 godina zlostavljao tada djevojčicu Anu Grgić. Iako je optužnica s imenima petero zlostavljane djece potvrđena, župnik je u međuvremenu preminuo. Oglasio se i HBK.

“Hrvatska biskupska konferencija izražava duboko žaljenje i suosjećanje sa žrtvama nasilja koje je počinila bilo koja crkvena osoba i osuđuje svaki takav čin… Još želim istaknuti da žrtva uvijek mora biti u središtu u smislu empatije i svekolike pomoći kako bi, koliko je moguće, mogla nadići tešku traumu”, rekli su iz HBK-a.

Može li Hranić odgovarati?

U utorak je pred medije zbog cijelog slučaja morao stati i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji 14 mjeseci slučaj nije prijavio policiji niti je župnika udaljio iz službe. Može li zbog toga i on odgovarati?

“Ako pastir Crkve u ovim stvarima nije postupao onako kako to Crkva propisuje, može se raditi io određenim kaznenim mjerama. Može biti da ga Sveta Stolica opozove ili da sam podnese ostavku”, rekao je Tonči Matulićpredstojnik katedre za moralnu teologiju KBF-a.

Za novinara Novosti koji je otkrio cijelu priču Hranićeve konferencije jedna je od većih PR katastrofa u povijesti Katoličke crkve u Hrvatskoj.

“Pokazalo se da je potpuno bešćutan prema patnjama žrtava i da je veći fokus stavio na dobrobit samog svećenika koji je bio pod teškim optužbama za zlostavljanje kad ga je odlučio ostaviti u toj župi. Zbog toga smatram da bi on trebao podnijeti ostavku ili da bi ga Kongregacija za biskupe u Vatikanu trebala smijeniti, naravno, nakon istrage”, navodi. Hrvoje Šimičević, novinar Novosti.

“Ovo je kriminalna radnja”

Problem je što još uvijek žrtve nisu u središtu pozornosti nego ih se stavlja na istu razinu kao i zlostavljača. Stručnjaci kažu – i ova konferencija je korak naprijed u suočavanju crkve s potencijalnim zločinom.

“Nije ovo pogreška, ovo je kriminalna radnja. Ne može se govoriti o jednoj i drugoj strani ako je djevojka iz Sotina imala teške psihičke probleme, ako se htjela ubiti, to više nije jedna i druga strana. To je problem cijele Katoličke crkve kako se nosi s vremenom. Problem nije pojedinačni nego je problem strukturalne naravi. Znači nešto u strukturama treba mijenjati”, ističe Ana Marija Raffaikatolička teologija.

O slučaju je obaviješten i vatikanski nuncij u Hrvatskoj, a očekuje se i reakcija Kongregacije za biskupe u Vatikanu koja je navodno već jednom razmatrala taj slučaj kada nisu bile poznate sve informacije objavljene ovog tjedna.

“Budući da sam bio u kontaktu s nuncijom on mi je i rekao da će postupanje Kongregacije za biskupe ovisiti o onome što će Hranić reći na konferenciji za medije. Ako vatikanska Kongregacija za biskupe ne pokrene istragu protiv Hranića po mom mišljenju oni će biti suučesnici u cijeloj ovoj tragediji i pokušaju zataškavanja serijskog seksualnog zlostavljača”, kaže Šimičević.

Zašto nije zabranjen pristup mladima?

Pitanje je i zašto nije donesena mjera zabrane pristupa djeci i mladima kada se doznalo za slučaj seksualnog zlostavljanja.

“Zašto se onda nije dalo nekog mentora, nekog nadglednika koji će onda paziti da se te mjere provode ja tu stvarno ne mogu ulaziti u to. Ali smatrate da se to trebalo učiniti? Ma treba zaštititi djecu mlade. Treba ih zaštititi. I tamo gdje ima dima tu ima i vatre i tu se ne može odgađati”, navodi Matulić.

Brojna dodatna pitanja otvorila su se nakon konferencije nadbiskupa Hranića. Čini se da tek sada treba ponuditi uvjerljive odgovore o svom postupanju u slučaju svećenika pedofila.

N1 pratite putem aplikacije zaAndroid|iPhone/iPadi društvenih mrežaCvrkut|Facebook|Instagram.

Više o temi