Preskakanje srca – hijatalna hernija kao uzrok

by | tra 12, 2023 | Magazin | 0 comments

Najčešći uzrok posjeta liječniku su problemi sa srcem, a pogotovo iznenadno preskakanje srca. Razne promjene u tijelu mogu dovesti do preskakanja srca, a jedan uzrok mogu biti i problemi sa želucem.

Do preskakanje srca dolazi kada se pojave abnormalnosti u stvaranju i/ili provođenju električnih impulsa u srcu.

Hijatalna hernija

Iako se možda čini kao da želudac i srce ne mogu utjecati jedno na drugo, problemi sa želucem u jako puno slučajeva uzrokuju preskakanje srca.

Hijatalna hernija uzrokuje izbočenje želuca kroz ošit koji onda pritišće jednjak i stvara pritisak na srce. Tada dolazi do preskakanja srca i može doći i do osjećaja stezanja u prsima.

Preskakanje srca i ostali problemi sa srcem uzrokovani od želuca mogu djelovati kao srčani udar jer izazivaju i pojačano znojenje, otežano disanje i bol u lijevom dijelu prsa.

Liječenje hijatalne hernije

Pri pojavi preskakanja srca od želuca svakako je potrebno obratiti se liječniku da se naprave kardiološke pretrage i kako bi se isključili drugi problemi sa srcem. Ako se kao uzrok preskakanja srca ustanove problemi sa želucem, tada je potrebno napraviti UZV, gastroskopiju i kolonoskopiju.

Ovisno o nalazima može se zaključiti radi li se o hijatalnoj herniji jer je ista vidljiva na ultrazvuku. 

Pomična hijatalna hernija pojavljuje se kod 40% populacije i uglavnom ne zahtjeva operaciju, dok je paraezofagealna hernija teži slučaj i zahtjeva operacijski zahtjev kako bi se uklonile tegobe. Nakon operacije se prepisuje terapija po potrebi te se preporučuje pravilna i uravnotežena prehrana te izbjegavanje štetnih navika.