Reci, Braute moj: Haaland je zabio 45. ovosezonski pogodak, ali rekorderima još nije blizu

I dok je Manchester City vrlo vjerojatno već u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka odradio svoj posao protiv Bayernaza jednog igrača iz redova Građana apsolutno nema razloga za dizanje noge s gasa. Erling Haaland igra povijesnu sezonu, a ima priliku učiniti ju još posebnom.

Haaland je sinoć briljirao i golom i asistencijom u pobjedi od 3:0, a njegov pogodak za konačan rezultat već je 45. ove sezone u svim natjecanjima. Haaland je zabio 31. u Premier ligi, ovo mu je već 11. u Ligi prvaka, a ima još tri u engleskim kupovima.

Nikad nitko iz engleskih klubova, barem u posljednjih 30 godina otkako je Premier liga, nije zabio toliko u jednoj sezoni kroz sva natjecanja. Haaland je barem po tome već postavio rekord, ali ima ganjati još koju brojku.

45 – Erling Haaland zabio je 45 golova u svim natjecanjima ove sezone, što je najviše u povijesti jednog igrača Premier lige u jednoj kampanji. Pun puncat. #MCIBAY pic.twitter.com/exENZi02iM

— OptaJoe (@OptaJoe) 11. travnja 2023

Vjerojatno nikad neće ni dostići Dixieja Deana, Evertonovog napadača koji je u sezoni 1927./28. zabio nevjerojatnih 60 pogodaka u engleskom prvenstvu i još tri u FA Kupu, što je apsolutni rekord nogometaša iz engleskih klubova u eri Premier ligi i prije nje.

Cityju je do kraja sezone ostalo devet ligaških susreta te barem jedan, a možda i dva u FA Kupu te, ako se nešto suludo ne dogodi u Münchenu, barem još tri dvoboja u Ligi prvaka pa Haaland ima od 11 do 15 susreta do kraja sezone u kojima se može loviti brojka od 60 ukupnih pogodaka.

Naravno, rekord koji vjerojatno nikada neće biti srušen je onaj Lea Messija iz sezone 2011./12. kad je zabio ukupno 73 gola, od čega čak 50 ligaških i 14 u Ligi prvaka. Ja Messi i Cristiano Ronaldo imaju višestruke sezone s barem 60 golova, a Haaland se barem može nadati da će stići nedavne brojke Robert Lewandowski.

Strašni Poljak u posljednjim je sezonama u Bayernu bio nezaustavljiv s redom 55, 48 i 50 pogodaka u svim natjecanjima, a Haaland je blizu stizanja barem posljednje dvije.

Norvežanin već ima 11 pogodaka u Ligi prvaka, ali s najviše četiri utakmice do kraja morat će držati jak tempo koji želi stići neku od rekordnih sezona najvećeg europskog natjecanja. Naime, Cristiano Ronaldo drži tri najbolje kampanje sa 17, 16 i 15 pogodaka.

Rekordnih 17 zabio je u sezoni 2013./14., a Haaland bi u četiri preostale utakmice morao dati šest golova kako bi stigao barem taj rekord.

Sve ovo pokazuje da, iako igra zaista strašnu sezonu, Braut ipak ima još žganaca za popapati želi li postići vrhunac koji je postavio duopol Messija i Ronalda kroz zadnjih 15 godina…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr