U Japanu je krenula nogometna liga za starije od 80 godina, a fotografije s utakmica su fascinantne

Roy Hodsgon je u dobi od 75 godina svojim nedavnim povratkom u trenerski svijet i preuzimanjem Crystal Palacea podosta iznenadio brojne, vrativši se tako iz zaslužene mirovine. Ne, iako je u tim poznim godinama, u odnosu na aktere ove priče, on je još uvijek pravi balavac.

Naime, u Japanu je ovim proljećem pokrenut Soccer for Life, nogometna liga za igrače starije od 80 godina, a kadrovi i priče s njihovih utakmica zaista su nevjerojatni. Jedan od najmlađih u tom društvu ima 83-godišnjicu Mutsuhiko Nomurabivši japanski reprezentativac, koji priznaje da se ne boji da će tijekom zadobiti kakvu ozljedu, već problema s krvnim tlakom koji ga odavno muče.

“Kad sam bio dijete, muškarce starije od 50 godina smatrali smo starima, a mi u našim osamdesetima i dalje igramo nogomet. To je nevjerojatno, nogomet je stvarno najbolja stvar za naše zdravlje”, rekao je Nomura u velikoj Reutersovoj foto-reportaži.

Njegovi suigrači također vide brojne beneficije u ovim njihovim druženjima, koja se nastavljaju uz pivo nakon utakmice s poluvremenima u trajanju od 15 minuta.

Reuters/Kim Kyung-hoon

“Da nije bilo nogometa, sigurno bih dosad bio mrtav. Zbog njega sam prestao pušiti, a pomogao mi je iu rješavanju problema sa spinalnom stenozom”, otkrio je. Shingo Shiozawa, vrlo vitalni 93-godišnjak i jedan od najstarijih igrača. Inače igra na vratarskoj poziciji, a aktivan je i izvan travnjaka, jer još nije u mirovini te radi u jednom uredu, gdje se često zna i razgibavati te na taj način ostaje u dobroj formi.

Naravno, uz prosječnu starost igrača od 83,5 godine, ukočena leđa, škripava koljena i otežano disanje redovita pojava su na terenu. Igrači se i sporije kreću te teže hvataju dodavanja svojih suigrača i često gube ravnotežu, ali volje i želje za nogometom te aktivnim životom nimalo ne nedostaje, a to je ipak jedino važno u ovoj priči.

Reuters/Kim Kyung-hoon

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr