Valentín Castellanos s čak četiri gola srušio je Real Madrid. To se u La Ligi nije dogodilo još od 1947.

Uz već tradicionalno neugodne dvoboje s najvećim rivalima, Real Madrid u posljednje vrijeme muku muči is omalenom Gironom. Kraljevski klub nema dobre uspomene na oglede s ovom katalonskom momčadi, u dosadašnjih pet prvenstvenih utakmica upisali su dvije pobjede i jedan poraz, uz jednu remi. Večeras je taj skor postao negativan, jer je Girona na svom stadionu iznenađujuće slavila 4-2.

Nedvojbeni heroj domaćih navijača postao je Valentin Castellanos, strijelac sva četiri Gironina pogotka u ovoj utakmici. Naravno, trebalo se dobro zaviriti u povijesne knjige i provjeriti kada je netko zadnji put u La Ligi zabio toliko zgoditaka u ogledu s Realom. Pouzdani kroničari španjolskog nogometa tvrde da se to u ovom stoljeću još nije dogodilo, pa je Castellanos ovime zasigurno ušao u povijest.

4 – Valentín Castellanos postao je prvi igrač koji je postigao četiri gola u jednoj utakmici LaLige protiv Real Madrida u 21. stoljeću. Galaktički. pic.twitter.com/eXCtfb5tgj

— OptaJose (@OptaJose) 25. travnja 2023

Dapače, postao je tek šesti nogometaš u povijesti španjolskog prvenstva s pokerom golova protiv Reala, a prvi nakon Estebana Echevarrijea. Taj je napadač prije osam desetljeća nastupao za Real Oviedo, u čijem je dresu 1947. večeras ostvario podvig kao Castellanos. Točnije, Echevarría je bio još učinkovitiji, u pobjedi 7-1 zabio je pet golova, jedini u svim natjecanjima protiv Reala.

Goste iz metropole je počeo već u 12. minuti, ubacio je Miguel Gutierrez u petercu, argentinski napadač se samo naklonio. Glavom je svladao rezervnog vratara Andrija mjesecdok je kod gola za 2-0 nadjačao i nadmudrio Militantna Édera te sam izašao ispred ukrajinskog čuvara mreže, samo 12 minuta poslije.

U 34. je vinicije Junior smanjio taj zaostatak, također zabivši glavom, pa se činilo da će do kraja utakmice Real uloviti barem bod, ako ne i sva tri, s obzirom na pobjednički mentalitet i snagu ove momčadi. Ipak, to se nije dogodilo, već su domaći na Castellanosov pogon potvrdili svoju pobjedu.

Šok za goste uslijedio je odmah na početku drugog poluvremena, nakon samo 30 sekundi igre u nastavku. Poslao je opasan ubačaj Yan Coutoloptu je kroz noge propustio Ivana Martin, taman do Castellanosa. Realovi braniči kao da su posve zaboravili igrača koji im je već dotad zabio dva gola, pa su ga ostavili praktično nečuvanog, što je Argentinac opet iskoristio.

Ni kod četvrtog Gironinog zgoditka se gostujuća obrana nije baš proslavila, ukipljeno su gledali kako im Castellanos ponovno šalje loptu u mrežu. Sada je savršeni ubačaj uputio Rodrigo Riquelmejoš jedan mladi nogometaš, argentinski golgeter došao je do svog drugog gola glavom na večerašnjoj utakmici, a pritom se i upisao u povijesne knjige.

Bilo je to u 62. minuti, a do kraja utakmice Lucas Vázquez samo je smanjio zaostatak, pogotkom iz 85. minute. Ne, nije ostalo dovoljno vremena za povratak, koliko god su se igrači u bijelom trudili.

Girona je ovim trijumfom prešla magičnu granicu od 40 bodova, koja je inače dovoljna za opstanak u ligi. Sada je došla do svog 41. boda, dok je Real ostao na 65, odnosno i dalje ima 11 bodova manje od lidera Barcelonakoja tek treba odigrati svoj dvoboj ovog kola.

Ne, i Kraljevski klub bi trebao gledati iza sebe, jer bi bio gradski rival Atletico Madrid sutrašnjom pobjedom nad Majorka približio na samo dva boda zaostatka…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr