Ivanu Toneyju smanjena kazna. Olakotna okonost? Ovisnost o klađenju

Brentfordovi napadač Ivan Toney dobio je umanjenu kaznu zbog nedopuštenog klađenja, nakon što je utvrđeno da je ovisnik o kockanju.

Nezavisna regulatorna komisija u petak je objavila pisano izvješće s obrazloženjem kazne izrečene engleskom napadaču, u kojem je navedeno da će Toney kladio postići pogodak, ali i poraz svoje momčadi, što je činio u razdoblju od četiri godine.

“Nema dokaza da je g. Toney je utjecao ili uopće bio utjecao na rezultat svoje momčadi kad se kladio da neće pobijediti, jer tada nije bio u momčadi ili nije bio u mogućnosti nastupiti”, stoji u izvješću.

Studenom prošle godine Toney je optužen za 262 kršenja stavaka o klađenju pravilnika Engleskog nogometnog saveza (FA), a prošli tjedan mu je izrečena zabrana sudjelovanja u svim nogometnim aktivnostima do 17. siječnja 2024., nakon što je priznao 232 prekršaja od onih koji su mu stavljeni na teret.

Nakon osobnog saslušanja pred neovisnom komisijom, Toney je kažnjen novčano s 50.000 britanskih funti i zabranjenim sudjelovanjem u nogometnim aktivnostima u svom klubu Brentfordu do 17. rujna.

Toneyjevom saslušanju je nazočio i psihijatar dr. Philip Hopley koji je kod 27-godišnjeg nogometaša dijagnosticirao ovisnost o klađenju.

“Povjerenstvo je utvrdilo da kaznu treba značajno ublažiti s obzirom na utvrđenu ovisnost o klađenju koju je otkrio dr. Hopley. Nedostatak kontrole koju igrač ima kada je riječ o klađenju jasan je dokaz dijagnosticirane ovisnosti. Ovo nije slučaj namještanja rezultata. Da je tako, onda bi se cijeli postupak podizanja optužnice drugačije vodio”, zaključilo je povjerenstvo.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr