Uganda uvodi smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni potpisao je jedan od najstrožih protu LGBTQ zakona, uključujući smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”, privukavši osude zapadnog svijeta i rizične sankcije od donatora humanitarne pomoći.

Istospolni odnosi već su bili nezakoniti u Ugandi, kao iu više od 30 afričkih zemalja, no novi zakon ide dalje. Propisuje smrtnu kaznu za “ozbiljne prijestupnike” protiv zakona i za prijenos neizlječivih bolesti HIV-a putem homoseksualnog seksualnog čina. Promoviranje homoseksualnosti kažnjava se 20-godišnjom zatvorskom kaznom.

“Ugandski predsjednik danas je legalizirao homofobiju i transfobiju pod državnim pokroviteljstvom”, rekla je Clare Byarugaba, ugandska aktivistica za ljudska prava.

Američki predsjednik Joe Biden potez je nazvao “tragičnim kršenjem” ljudskih prava i rekao da će Washington procijeniti implikacije novog zakona “na sve aspekte američkog angažmana u Ugandi”.

“Razmatramo dodatne korake, uključujući primjenu sankcija i zabranu ulaska u SAD svima koji su uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava ili korupciju”, rekao je.

Na predsjedničkoj fotografiji moglo se vidjeti kako Museveni zlatnom olovkom za svojim stolom potpisuje zakon. 78-godišnjak je homoseksualnost nazvao “devijacijom od normalnog” te je pozvao zastupnike da odole “imperijalističkom pritisku”.

Museveni je vratio izvorni zakon iz ožujka, tražeći od parlamenta da ublažiti neke stavke. No njegovo konačno odobrenje nije bilo upitno u ovoj konzervativnoj zemlji u kojoj su se protu LGBT stavovi ojačali proteklih godina, djelomično zbog zalaganja grupa Zapadne evangeličke crkve.

Uganda prima milijarde dolara inozemne humanitarne pomoći i sada bi se mogla suočiti sa štetnim mjerama donatora i investitora, kao što se dogodilo nakon što je prije devet godina donesen sličan zakon.

N1 pratite putem aplikacije zaAndroid|iPhone/iPadi mrežaCvrkut|Facebook|Instagram|TikTok.

Više o temi