Što se to događa? U samo nekoliko dana dvije ozbiljne pomorske nesreće na Jadranu: “Jako je ružno izgledalo”

Umjesto u marini jahta je završila na hridi. Nikola i prijatelj prvi su priskočili u pomoć.

“Nije bilo tu puno razmišljanja, jako je ružno izgledalo pa smo odlučili odmah sjesti u auto i gas da vidimo ako se može na neki način pomoći. Kad smo došli tamo smo vidjeli da nikome u principu nije ništa. Oni su naravno bili u šoku nije im bilo jasno što se dogodilo”, rekao je Nikola.

To sada rasvjetljava i istraga. Šestero Slovenaca pukom srećom prošlo je bez ozljeda. Ni štete po okolišu nema.

“Normalno da će biti voditelj procesuiran po pitanju da nije vodio navigaciju kako je trebalo voditi, da je ugrozio ljude, da je mogao ugroziti i morski okoliš, sve to hvala Bogu se dogodilo nije, uredno je imao izdanu vinjetu, nije bio alkoholiziran“, poručio je Darko Glazerlučki kapetan.

Skiper u Makarskojnapravio je krš i lom. S 37 metara dugom jahtom oštetio je pet brodica. Problema na moru ima iu Puli. Neoprezni nautičari znače povećan broj intervencija, donosi reporterka Dnevnika Nove TV,Katarina Jusić Mezga.

“Da se provjere dubine sigurnosne dubine na koje se ide, u sidrenju da se pazi prilikom sidrenja. Imamo godišnje unutar naše baze desetak dosta teških naukavanja i kasnije odsukavanja”, objasnio je Goran Savčićvoditelj EmergenSea baze Pula.

ACI marina slavi 40 godina, a Gunther već 11 godina svoju jahtu drži u Ičićima. Ima i nekoliko savjeta za sigurnu plovidbu.

“Gledati ispred sebe, pratiti vremensku prognozu, situacija na moru i slušati obalni radio postaju”, rekao je Gunther Haynnautičar iz Austrije.

Ove je godine na Kvarneru izdanopet posto više vinjeta za plovidbu nego lani. Dozvola za vožnju dobiva se nakon položenog ispita.

“Općenito, navigacija, pa tu je i pogonski sklop, motor, komunikacija, vremenski uvjeti i komunikacija u smislu prve pomoći, ali iu slučaju pogibelji, ono što ljudi moraju znati, moraju znati engleski jezik. Oni su također pitali za praktični dio, čvorove i izbjegavanje, ali praktični dio ostavljamo njima i uvijek upozoravamo da – što ste danas dobili ne znači da ste iskusan pomorac“, napomenuo je Glažar.

Zato na plovidbu uvijek ponesite i oprez kao najboljeg suputnika. Sezona se tek zahuktava.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr