Mužjaci majmuna češće se seksaju s istospolnim partnerima nego sa ženama

Promatrajući skupinu rezus makakija tijekom trogodišnjeg razdoblja u Portoriku, znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu otkrili su da se mužjaci češće upuštaju u seks s istim spolom nego sa suprotnim.

Istraživači su izvijestili da je 72 posto od 236 mužjaka majmuna ili uzjahalo druge mužjake ili su bili uzjahani od strane drugih mužjaka, dok je samo 46 posto sudjelovalo u heteroseksualnim vanjskim odnosima.

Među znanstvenicima kruže razne teorije. Neki tvrde da je to zbog nedostatka žene, a neki da to predstavlja dominaciju ili je pak jednostavan način opuštanja, prenosi Znanstvena uzbuna.

Ali istraživači vjeruju da njihova zapažanja zapravo podupiru potpuno novu teoriju – da mužjaci koji se upuštaju u homoseksualne odnose imaju evolucijsku prednost u odnosu na svoje heteroseksualne kolege.

Muški biseksualni majmuni imaju evolucijsku prednost

Istraživanje je pokazalo da su muški majmuni koji su se upuštali u međusobne spoljne odnose često podržavali svog partnera u tučnjavama. Ali ti mužjaci se nisu upuštali isključivo u homoseksualne odnose, nego iu heteroseksualne.

Istraživači su otkrili da biseksualni makaki imaju više potomaka nego heteroseksualni mužjaci.

“Oni stvaraju veze i pomažu jedni drugima u tučnjavama”, rekao je Vincent Savolainen, biolog i glavni autor studije. “Ideja je da ako to učinite, onda bi također mogli imati pristup većem broju žena i imati više beba”, dodao je. Istraživači su također došli do zaključka da će se i bebe biseksualnih makaki ponašati isto.

N1 pratite putem aplikacije zaAndroid|iPhone/iPadi mrežaCvrkut|Facebook|Instagram|TikTok.

Više o temi