Ništa od europske jeseni: Rijeka se 120 minuta hrvala s Lilleom i naposljetku časno pala

Nakon junačke utakmice u Francuskoj koja je ipak završila porazom u posljednjim minutama (2-1), Rijeka je, ovaj put s novim trenerom Željkom Sopićem na klupi, krenula prirediti senzaciju protiv jakog Lillea u playoffu Konferencijske lige. Bivši Goričin strateg debitirao je porazom od Dinama na Maksimiru gdje je prezentirao svu raskoš svojih nekonvencionalnih metoda, a gosti su stigli na Rujevicu nakon šokantnog poraza od Lorienta u prvenstvu (4-1).

Bio je to dokaz Riječanima da nešto mogu izvući iz cijelog dvomeča — i dok je Dinamo u Pragu ispadao iz Europa lige protiv Sparte, Bijeli su se na prepunoj Rujevici borili za europsku jesen i ponovno su pružili časnu predstavu. Sopićeve trupe izdržale su 120 minuta protiv Francuza, ali naposljetku se piše remi (1-1) i prolazak Mastifa.

Gledali smo očekivano tvrdu utakmicu s mnoštvom taktičkog nadmudrivanja i nešto manje prilika, ali kad ih je bilo, obično se radilo o zicerima. Prva značajna pisala se Rijeci; opaki Marco Pašalić tada se dao u dribling po desnoj strani i uputio povratnu loptu u srce kaznenog prostora, a ondje se ukazao Veldin Hodža koji je krasno opalio, ali Lucas Chevalier obranio mu je taj udarac.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu Lille je upisao 10-ak minuta nakon opisane situacije; Ivanu Cavaleiru tada se otvorio prostor poslije poskliznuća suparničkog braniča, ali iskazao se fenomenalni Nediljko Labrović koji je krasno intervenirao. U ostatku prvog dijela zapravo i nije bilo prevelikih prigoda — odvijala se prava bitka na terenu, portugalski sudac Luís Godinho imao je puno posla, no Riječani su jako dobro stajali na terenu i činili su se boljom momčadi.

To im se u nastavku i isplatilo. Iako je Cavaleiro u prvoj minuti drugog poluvremena opet testirao Labrovića, Rijeka je nanizala nekoliko dobrih kombinacija i naposljetku došla do vodstva. Toni Fruk u 58. je ubacio iz prekida, loptu je u skoku nekako iščeprkao jedan od domaćih nogometaša, a ona se naposljetku otkotrljala do Ivana Smolčića koji je zabio pored nepostavljenog Chevaliera za trans na Rujevici.

GOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLL

⚽ Rijeka – Lille 1:0 (Smolčić 58′) 🔵⚪#ZajednosmoRijeka #HNKRijeka pic.twitter.com/6fRRHZ1CEY

— NK Rijeka (@NKRijeka) August 31, 2023

Rijeka se u tim trenucima pomalo otvorila pa je Andrija Vukčević — kojeg se već otpisivalo kao transferiranog —u 66. minuti imao situaciju jedan na jedan s Chevalierom, ali francuski vratar opet je upisao važnu obranu.

Lille je u posljednjih 20-ak minuta krenuo u potpunu ofenzivu kako bi izjednačio i izbjegao produžetke; u tom je naumu isprva i uspio. Jonathan David u 69. je uvalio loptu u gol glavom, ali nakon duge VAR provjere pogodak je ipak poništen zbog zaleđa. Međutim, Francuzi su nastavili stiskati i riječki Bijeli su ozbiljno visjeli — Alexsandro je tako pogodio vratnicu na ubačaj Edona Zhegrove iz kuta u 78. minuti, a do kraja se vodila velika borba, no bez promjene rezultata.

Čekali su nas produžeci i dodatnih pola sata nogometa, a odigrali su se na tipičan način; tvrdo, oprezno, s velikom energetskom potrošnjom obje momčadi. Vladao je osjećaj kao da klubovima treba jedna situacija kako bi prelomili dvomeč, a to se i dogodilo — Lille je u 108. minuti probio Rijekine linije, Hakon Arnar Haraldsson povukao je napad i gurnuo na lijevu stranu, Ismaily je potegnuo i pogodio vratnicu, a na odbijancu se pronašao David i poentirao — ovaj put legalno — za 1-1.

To je, na kraju, bilo to. Riječki navijači mogu biti ponosni na svoje mezimce koji su dali sve od sebe, ali svejedno nije bilo dovoljno za europsku jesen.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Više o temi

Izvor: Telesport.hr